Смели залози: Цената на биткойн може да стигне 100 хил. долара догодина

Смели залози: Цената на биткойн може да стигне 100 хил. долара догодина

Смели залози: Цената на биткойн може да стигне 100 хил. долара догодина

Инвеститорите в биткойн, сред които водещи хедж фондове и финансови мениджър, залагат, че виртуалната валута може да увеличи петкратно стойността си до 100 хил. долара за една година.

Това е залог, който привлече вниманието на скептиците, вярващи, че нестабилната криптовалута е спекулативен актив, а не стойностен запас, какъвто е златото например, пише „Ройтерс“.

От януари цената на биткойн е нараснала със 160% в резултат на силното институционално търсене, както и заради недостига, тъй като компании като Square и PayPal го купуват от името на клиенти. Валутата дебютира през 2011-а и само около 6 години по-късно удари 20 хил. долара за единица.

Достигането от 19 хил. долара, за колкото се търгува в момента, до 100 хил. долара не е особено трудна задача, смята Брайън Естес, главен инвестиционен директор в хедж фонда Off the Chain Capital.

„Виждал съм биткойнът да се увеличава с 10, 20, 30 пъти за година. Така че, покачването с 5 пъти не е голяма работа“, обяснява той. По думите му валутата може да се покачи до 288 хил. долара в края на 2021-ва.

Още по-смела прогноза прави техническият анализатор от Citi Том Фитзпатрик, според който цената ще достигне 318 хил. долара, имайки предвид ограниченото предлагане и непрозрачната собственост.

На противоположно мнение е Кевин Муир, независим трейдър от Торонто. „Всеки модел на хедж фонд за биткойн е боклук. Не можеш да моделираш мания. Правдоподобно ли е? Със сигурност. Това е мания. Но някой всъщност има ли представа? Няма шанс“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ