Чуждестранните инвестиции в имоти на минус от началото на годината

Чуждестранните инвестиции в имоти на минус от началото на годината

Чуждестранните инвестиции в сектора на недвижимата собственост в България са били отрицателни през първите 2 месеца на 2021 г., показват отчетните данни на БНБ. Това означава, че е имало повече сделки на чужденци, които са се освободили от имотите си в България, отколкото такива, които са придобили.

За сравнение през същия период на миналата година инвестициите са били положителни – макар и само на стойност 200 000 евро.

Като цяло чуждестранните инвестиции у нас през първите 2 месеца на годината възлизат на общо 99 млн. евро, което е 57% спад на годишна база – тоест повече от 2 пъти по-малко за съответния период на 2020 г.

Реинвестираната печалба е най-големият дял – 76 млн. евро, което обаче е с над 200 млн. евро по-малко в сравнение с 2020 г.

Инвестициите чрез дългове, които чуждестранните компании майки са изплатили на дружествата си у нас възлизат на 37 млн. евро, което е с 66 млн. евро по-малко в сравнение с януари-февруари 2020 г.

Инвестициите чрез дялов капитал – тоест чрез съсобственост в дадени компании – пък са отрицателни: -14 млн. евро. За сравнение обаче през 2020 г. изтеглянето на дялов капитал е било още по-голямо през 2020 г., когато те са на минус 154 млн. евро.

Най-много инвестиции са дошли у нас от Нидерландия  (31 млн. евро), Германия (16 млн. евро) и Обединеното кралство (11 млн. евро).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ