Дигиталният юан може да оспори доминацията на долара в международната търговия в рамките на десетилетие

Дигиталният юан може да оспори доминацията на долара в международната търговия в рамките на десетилетие

Дигиталният юан може да оспори доминацията на долара в международната търговия в рамките на десетилетие

Зараждащият се цифров юан на Китай ще оспори доминацията на долара в международните сетълменти в рамктие на десетиелтие. Това прогнозира финтех експертът Ричард Турин, който е автор на „Cashless: China’s Digital Currency Revolution“.

„Не забравяйте, че Китай е най-големият търговски партньор на много страни по света. Дигиталният юан бавно ще замени долара при купуването на неща от Китай“, каза Турин пред си Ен Би Си.

„След около 5 до 10 години цифровият юан може да изиграе значителна роля за намаляването на употребата на долара при международната търговия“, каза Турин, който е бивш банкер и финтех експерт.

Стремежът към алтернативни платежни системи идва от желанието на държавите да намалят сегашната си зависимост от долара, която в повечето случаи е 100-процентова.

„Това, на което ще станем свидетели в бъдеще е стъпка назад – мярка за управление на риска, при която бавно да се намали зависимостта от долара от 100% на 80-85%“, каза той.

Китай засилва усилията си за въвеждане на своята дигитална валута на централна банка (CBDC), като в момента страната има огромна преднина в тази сфера пред световните си конкуренти.

Народната банка на Китай работи върху цифровия вариант на своята суверенна валута от 2014 г. В щатите Федералният резерв на САЩ все още не е дал становище дали смята да емитира цифров долар, а президентът Джо Байдън наскоро призова правителството даде приоритет на изследването и разработване на потенциална цифрова версия на долара.

Торин каза, че втората по големина икономика в света в момента е „с десетилетие напред във всички финансови технологии“. Той добави, че на САЩ ще са необходими „поне още пет години“, само за да приключат се етапа на планирането и изпитанията за потенциалния дигитален долар.

Коментарите му идват в момент, когато Китай внимателно наблюдава укрепването на отношенията на САЩ с техните съюзници след началото на руската инвазия в Украйна. Пекин обвинява САЩ за ескалацията на напрежението и отказва да използва думата „инвазия“ за случващото се в Украйна.

Пекин обаче е малко вероятно да използва цифровия юан, за да помогне на Москва в заобикалянето на санкции, наложени от западните страни.

„Дигиталният юан все още е в тестови период. Той нито е пуснат на вътрешния пазар, нито е тестван на международна основа“, обясни Турин.

На техническо ниво това означава, че би било „изключително трудно“ за Китай да използва своя CBDC, за да помогне на Русия.

„Китай в крайна сметка иска дигиталният юан да бъде широко възприет, като превръщането му в средство за избягване на санкции сега, когато още е „бебе“, няма да помогне за тази цел“, каза Турин.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ