ЕЦБ даде заявка за промяна в насоките си за бъдещата парична политика

ЕЦБ даде заявка за промяна в насоките си за бъдещата парична политика

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще промени ориентациите си за бъдещото развитие на паричната си политика ("forward guidance") на следващото си заседание, за да отрази новата си стратегия и да покаже решимостта си да даде тласък на ифлацията. Това заяви президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Миналия четвъртък ЕЦБ обяви новата си цел за симетрична инфлация от 2 процента в средносрочен план, отказвайки се от предишната формула "близо до, но под 2 процента".
"Предвид твърдата решимост, която трябва да докажем, за да постигнем ангажимента си, предварителните насоки ("forward guidance") със сигурност ще бъдат преразгледани, изтъкна Лагард в интервю за телевизия Блумбърг, излъчено днес, пише БТА.

Следващото заседание на финансовата институция е на 22 юли. Според сегашните предварителни насоки на ЕЦБ, тя ще продължи изкупуването на облигации на пазарите толкова време, колкото е необходимо, а основните лихви ще останат на сегашното им равнище докато банката не установи, че перспективите за инфлацията силно съвпадат с нейната цел.
Кристин Лагард не уточни в какво отношение предварителните насоки можгат да претърпят промяна, като само посочи, че целта на ЕЦБ ще бъде да поддържа лесното кредитиране.
Тя допълни, че сега моментът не е подходящ да се обсъжда свиване на стимулиращите мерки и че програмата за спешно изкупуване на облигации заради пандемията, финансирана с 1,850 трилиона евро, може да премине към друг формат след март 2022 година, когато е предвидено, засега, тя да приключи.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ