ЕЦБ вдига лихвите през четвъртото тримесечие на тази година?

ЕЦБ вдига лихвите през четвъртото тримесечие на тази година?

ЕЦБ вдига лихвите през четвъртото тримесечие на тази година?

Очаквам ЕЦб да повиши лихвените си проценти през четвъртото тримесечие на тази година. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот, цитиран от Ройтерс.

В интервю за нидерландската телевизионна програма Buitenhof Кнот, който е президент на Централната банка на Нидерландия, заяви, че подкрепя възможно най-бързо прекратяване на програмата за изкупуване на активи на централната бака на еврозоната.

„Лично аз очаквам първото ни увеличение на лихвите да се осъществи около четвъртото тримесечие на тази година… При нормални условия бихме повишили лихвите с четвърт процентен пункт, като не виждам причина за предприемане на различна стъпка“, коментира Кнот,, като добави, че вероятно ще има второ увеличение на лихвите през първото тримесечие на 2023 г.

Неговият коментар идва след изказване на председателят на ЕЦБ Кристин Лагард от четвъртък, в което тя остави отворена вратата за повишаване на лихвите през 2022 г. Това представлява промяна в позицията на Лагард, която преди това казваше, че е „малко вероятно“ да бъде предприета подобна мярка.

В четвъртък Лагард каза, че банката няма прибързва с решение за повишаване на лихвите, но не изключи изрично възможността за увеличение през 2022 г. „Ще продължим да следваме последователността, която сме договорили, и ще бъдем внимателни във всяко решение, което вземем“, каза тя.

Преди да повиши лихвите, централната банка първо трябва да прекрати своите програми за закупуване на активи, които са в процес на постепенно свиване до 20 милиарда евро на месец до четвъртото тримесечие. Въпреки това, от четвъртък пазарите на облигации започнаха да взимат предвид в ценообразуването повишаване на лихвите до декември с около 40 базисни пункта.

Подобен ход би извел лихвите по депозитите на ЕЦБ близо до нулата, след години на отрицателни лихви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ