ЕЦБ: Затягане на политиката може да има едва след прекратяване на покупките на активи

ЕЦБ: Затягане на политиката може да има едва след прекратяване на покупките на активи

Европейската централна банка би затегнала паричната и лихвената си политика, ако инфлацията се запази над целевото ниво, но в момента подобен сценарии изглежда малко вероятен. Това заяви пред  литовски вестник главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

През декември 2021 г. инфлацията в еврозоната нарасна до рекордните 5%, но от ЕЦБ смятат, че тя ще падне под целевото ниво от 2% през четвъртото тримесечие на тази година. Не всички централни банкери обаче споделят това виждане, като според някои прогнозата е твърде оптимистична.

„Ако през идните дни видим данни, които  предполагат, че инфлацията ще се задържи твърде високо над целта от 2%, то, разбира се, че ще предприемем действия“, каза Лейн.

„В такъв случая ще коригираме всичките си политики – независимо дали става дума за покупките на активи,  целевата програма за кредитиране, или лихвените проценти, за да постигнем тази цел“, добави той.

Бившият гуверньор на Ирландската централна банка заяви, че дори при подобен сценарий действията на ЕЦБ ще следват насоките на банката. Това означава, че първо ще бъдат прекратени покупките на активи, а едва след това ще се мисли за повишаване на лихвените проценти.

ЕЦБ планира да намали стъпка по стъпка обема на покупките на активи през тази година, но очаква да ги продължи за неопределено време и по същество изключи покачване на лихвите до края на 2022 г.

„Мисля, че е малко вероятно да има сценарии, при които инфлацията е устойчиво и значително над 2%, което би изисквало сериозно затягане“, обясни той, като добави, че растежът на заплатите не буди притеснения.

Ако инфлацията се стабилизира около целта от 2%, ЕЦБ „с течение на времето“ ще нормализира политиката, добави Лейн, без обаче да поясни какво точно има предвид под  „нормализиране“ след десетилетие на стимулиращи мерки

Той също така каза, че ЕЦБ е все по-спокойна относно икономическото въздействие на варианта Омикрон на короанвируса.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 3 февруари.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ