Ефектът от ускореното изкупуване на облигации от ЕЦБ няма да се усети веднага

Ефектът от ускореното изкупуване на облигации от ЕЦБ няма да се усети веднага

Ефектът от ускореното изкупуване на облигации от ЕЦБ няма да се усети веднага

Европейската централна банка може да има нужда от известно време, преди ефектът от договореното наскоро ускоряване на печатането на пари да бъде усетен. Това заяви днес президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изказване пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Инвеститорите наблюдават под лупа данните за седмичните покупки на активи от ЕЦБ за доказателства, че централната банка прави всичко по-силите си за да спре нарастването на разходите по заемите, водено от по-високите инфлационни очаквания в САЩ.

Миналата седмица ЕЦБ обеща да увеличи „значително“ изкупуването на облигации през следващото тримесечие, за да зъдържи ниски цените на кредитирането, но Лагард отбеляза, че ще е мине известно време, преди този ход да стане видим в данните за седмичните покупки.

„Макар че данните за нашите седмични покупки ще продължат да бъдат изкривявани от краткосрочните „шумни“ фактори, ускоряването на програмата ще стане видимо, когато се разглежда в по-дълги интервали от време“, каза Лагард.

Пазарните опасения вероятно ще станат още по-належащи, след като Федералният резерв на САЩ увеличи прогнозата си за растеж и инфлационните очаквания, като същевременно с това сигнализира, че не смята да вдига лихвените проценти до 2024 г.  

Това доведе до нов ръст на доходността по дългосрочните американски държавни ценни книжа.

„Ако нарастването на тези пазарни лихви бъде значително и трайно, оставено без надзор, то може да стане несъвместимо с усилията за преодоляване на негативното влияние на пандемията върху очакваната инфлация“, коментира Лагард във видеопосланието си към евродепутатите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ