Експерти очакват паричната политика на Фед и ЕЦБ да остане "твърде хлабава"

Експерти очакват паричната политика на Фед и ЕЦБ да остане твърде хлабава

Експерти очакват паричната политика на Фед и ЕЦБ да остане "твърде хлабава"

Значителна част от инвеститорите очакват Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка да поддържат „твърде хлабава“ парична политика прекалено дълго време, става ясно от проучване на Deutsche Bank, цитирано от Си Ен Би Си.

Изследване на пазарните настроения сред повече от 600 инвестиционни експерти по света, проведено от германския кредитор в периода 6-8 октомври, показва, че 42% очакват политиката на Фед да бъде „твърде благоприятна“, докато 24% смятат, че тя ще бъде „точно каквато трябва“. Според 21% от анкетираните американската централна банка ще прибегне до „преждевременно или прекомерно“ затягане на паричната политика.

Експертите оценяват още по-високо вероятността ЕЦБ да поддържа твърде хлабава политика – 46%. 26% от респондентите казват, че Европейската централна банка ще постигне правилен баланс, а 21% очакват силно затягане.

При Английската централна банка обаче нагласите са насочени в обратната посока, като цели 45% от експертите очакват тя да предприеме твърде агресивно затягане. По 20% залагат на балансиран подход и на прекомерно хлабава политика.

През последните седмици изказванията на централните банкери са с доста умерен тон, което подсказва, че те са приели подхода „изчакай и виж“ към инфлацията и потенциалното повишаване на лихвите.

В неделя обаче гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли даде най-категоричният до момента знак за предстоящо вдигане на лихвите като заяви, че централната банка „ще трябва да предприеме действия“ срещу нарастващата инфлация.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ