Evergrande ще продаде част от дела си в китайска банка за 1,5 млрд. долара

Evergrande ще продаде част от дела си в китайска банка за 1,5 млрд. долара

Evergrande ще продаде част от дела си в китайска банка за 1,5 млрд. долара

Силно задлъжнелият китайски строителен предприемач Evergrande обяви, че ще продаде дела си в банката Shengjing Bank за 1,5 млрд. долара на държавна фирма за управление на активи, предаде Си Ен Би Си.

От документ, подаден към Хонконгската фондова борса, става ясно, че Evergrande е постигнала споразумение за продажбата на 1,75 млрд. нейни акции в Shengjing Bank на e Shenyang Shengjing Finance Investment Group при цена от 5,70 юана на акция. Тези акции се равняват на дял от 19,93% в банката. По-рано Evergrande се раздели с акции в банката на стойност 1 млрд. юана (около 155 млн. долара).

На фона на новината акциите на Evergrande, листнати в Хонконг, поскъпнаха с 12,73%.

Проблемите на Evergrande излязоха на преден план, след като в началото на септември компанията предупреди, че може да не успее да изпълни финансовите си ангажименти. Опасенията от фалит на компанията разтърсиха световните пазари, макар че тези в САЩ се възстановиха към края на миналата седмица.

Имотният гигант, който подложен на огромен натиск заради дълга си от над 300 млрд. долара, миналата седмица пропусна да плати 83,5 милиона долара лихва на притежателите на офшорни облигации. Днес компанията е изправена пред плащане на лихви по доларови облигации на стойност 47,5 млн. долара

До момента фирмата не е коментирала пропуснатото плащане.

Анализаторите смятат, че Evergrande вероятно ще даде приоритет на местните инвеститори и ще остави на заден план притежателите на офшорни облигации.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ