Еврозоната на път да получи най-голямата финансова инжекция от десетилетие

Еврозоната на път да получи най-голямата финансова инжекция от десетилетие

Еврозоната на път да получи най-голямата финансова инжекция от десетилетие

Икономиката на Еврозоната изглежда ще получи тласък от това, което някога ѝ помогна да изпадне в криза – държавните разходи, коментира Блумбърг в анализ. Редица правителства се готвят да увеличат разходите с цел да стимулират икономиките си. Това може да се окаже нож с две остриета, коментират експерти.

Блокът, който преди десетилетие беше притиснат до ръба поради свръхзадлъжнялостта си, отново се бори с насрещни ветрове. Европейската централна банка има все по-малко козове за справяне с трусовете. Но не всичко изглежда мрачно. Със стимулирането на допълнителните публични разходи напрежението може да бъде свалено, поне временно, коментират анализатори.

Изчисления на Morgan Stanley сочат, че Еврозоната е на път да получи най-големия си фискален стимул от десетилетие насам. Дори в Германия, която е изключително предпазлива във поемането на дългове, очаква ръст на правителствените разходи през настоящата година.

[[{"fid":"329573","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":579,"width":785,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Франция също обяви редица стимули, сред които намаляване на данъците, което ще натовари хазната. Според Блумбърг отделянето на нови средства за стимулиране на икономиката е риск за страни като Италия, Испания и Франция, чийто задължения спрямо БВП са около 100 или над 100%.

По думите на главния икономист на Merrill Lynch Жил Моек не е много добър ход страните от Еврозоната самостоятелно да вземат решения за стимулиране на икономиките си. „По-добра работа щеше да се свърши, ако това беше направено координирано. Ако трябва да се харчат много пари за фискални мерки, то трябва поне да се направи опит това да стане съгласувано”, предупреди Моек.

Икономистът на Action Economics Наташа Геуалтиг пък зави, че мястото за фискални действия стават все по тясно, тъй като растежът изглежда много по-слаб, отколкото се очакваше дори и само преди няколко месеца“

Едно от негативните последствия на слабия растеж е това, че отслабването на доверието може да направи по-предпазливи потенциалните инвеститори както в частния, така и в публичния сектор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ