Еврозоната отложи облекчаването на гръцкия дълг

Еврозоната отложи облекчаването на гръцкия дълг

Еврозоната отложи облекчаването на гръцкия дълг

Страните от еврозоната решиха да забавят краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които приеха на срещата на финансовите министри от групата преди десетина дни.

Причината е, че правителството в Атина е обявило допълнителни бюджетни разходи, без да ги е консултирало с Европейския механизъм за стабилност.

Според източници на френския „Монд“ германският министър на финансите Волфганг Шойбле би наложил вето на мерките, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви на 8 декември, че ще плати 13-а пенсия за възрастните с най-малки доходи и ще отложи въвеждането на ДДС за гръцките егейски острови, които са приютили над 16 000 мигранти и бежанци, докато трае кризата с мигрантите.

Атина, чиито дълг е близо 180% от Брутния й вътрешен продукт, няма право на бюджетни разходи, които  не е обсъдила преди това с донорите. Това е условие на третия план за финансова помощ от 86 млрд. евро за Гърция, одобрен през 2015.

Гърция оправда допълнителните публични разходи с факта, че бюджетният излишък за 2016 г. (без разходите по дълга) надхвърля фиксирания от кредиторите.

„Институциите (Европейската комисия, ЕЦБ, Европейският механизъм за стабилност и МВФ) смятат, че действията на гръцкото правителство не съответстват на поетите ангажименти. Някои от страните членки са на същото мнение и няма единодушие за изпълнение за мерките за облекчаване на дълга  в краткосрочен план“, заяви говорител на Йорен Дейселблум, председател на еврогрупата и финансов министър на Холандия.

Говорител на Волфганг Шойбле също подчерта, че Гърция няма право да предприема едностранно мерки или да отменя мерки без предупреждение.

В крайна сметка кредиторите са решили първо да анализират обявените от Ципрас бюджетни разходи, преди да решат дали да приложат мерките за облекчаване на гръцкия дълг.

След новината за отлагането на мерките гръцката фондова борса загуби 3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ