Фед повиши прогнозата си за растежа на американската икономика

Фед повиши прогнозата си за растежа на американската икономика

Фед повиши прогнозата си за растежа на американската икономика

Централната банка на САЩ ще подкрепя икономиката колкото дълго е необходимо, увери ръководителят й Джером Пауъл, цитиран от Франс прес.

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) изтъкна, че най-голямата икономика в света далеч не се е възстановила напълно от пандемията от COVID-19.

"Икономиката е далеч от целите си в областта на заетостта и инфлацията и ще е необходимо вероятно известно време, за да бъде постигнат нов значителен напредък", каза той на пресконференция.

УФР представи вчера много по-добри от очакваните икономически прогнози за САЩ през 2021 г, предаде БТА.

Американската централна банка залага на растеж от 6,5 процента на брутния вътрешен продукт тази година, благодарение на "неотдавнашното увеличаване на икономическата активност и на заетостта". През декември тя очакваше растежът през 2021 г. да бъде 4,2 на сто. Но това бе преди ускоряването на ваксинацията и приемането на плана за възстановяване на икономиката.

УФР очаква безработицата да се свие до 4,5 на сто тази година. Финансовата институция без изненада остави водещата си лихва непроменена, на равнище 0-0,25 процента. Прогнозите й са, че инфлацията ще се ускори до 2,4 процента през 2021 г., но ще се стабилизира на около 2 процента през следващите години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ