Фед запази основната си лихва без промяна, Пауъл призова за нови стимули

Фед запази основната си лихва без промяна, Пауъл призова за нови стимули

Фед запази основната си лихва без промяна, Пауъл призова за нови стимули

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ запази, както се и очакваше, водещата си лихва на равнище 0 - 0,25 процента, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на финансовия регулатор след съвещание на ръководството му.

Управлението, което изпълнява функциите на централна банка на страната, посочи, че очаква да поддържа този диапазон дотогава, докато условията на пазар на труда достигнат равнище, съответстващо на оценките за максимална заетост, а ръстът на инфлацията - набелязаното равнище от 2 процента.

Председателят на Федералният резерв Джероум Пауел заяви, че темповете на възстановяване на икономиката на САЩ през последните месеци се забавят, а разходите на американците в сектора на услугите остават ниски.

Той посочи, че разходите на американците в обслужващия сектор остават ниски, главно заради ниските показатели в сфери, които по правило изискват събирането на хора заедно, в частност туризма и хотелиерския бизнес.

На пазара на труда са били възстановени около половината от 22 милиона работни места, загубени през март и април, тъй като много хора успяха да се върнат на работа.

Както и в икономиката като цяло, темповете на подобряване на ситуацията на пазара на труда се забавиха, посочи Пауел.

Той изтъкна още, че е необходима финансова подкрепа от страна на американските власти, за ускоряване на темповете на възстановяване на икономиката на САЩ, информира БТА.

Председателят на УФР каза, че републиканци и демократи водят консултации и говорят за това, че някаква помощ ще бъде предоставена, визирайки поредния пакет от стимулиращи мерки за американската икономика.

В отговори на въпроси на журналисти по време на видеоконференция Пауел отбеляза, че перспективите на развитие на американската икономика остават "крайно неопределени", а ръстът на заразените с коронавирус в страната е "особено притеснителен".

Пълното възстановяване на икономиката е малко вероятно докато хората не се убедят, че може да възобновят широк спектър дейности, отбеляза Пауел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ