Robinhood пак с лош рейтинг, Google върна негативните отзиви за приложението

Robinhood пак с лош рейтинг, Google върна негативните отзиви за приложението

Robinhood пак с лош рейтинг, Google върна негативните отзиви за приложението

Google e възстановил днес негативните оценки на приложението за търговия с акции Robinhood, предаде ZeroHedge.

В момента най-популярната платформа за достъп до книжата на американската фондова борса има средна оценка от 1 от максимално 5 звезди на базата на над 320 хил. ревюта от потребители.

Приложението е сред най-популярните средства за търговия с акции, използвани от частните инвеститори, които се организират в интернет форума Reddit. Както е известно тези над 8 млн. души през миналата седмица масово купуваха акции на компании, за да надуят изкуствено цената им. Това доведе до ръст от 450% на някои от акциите – като тези на компанията GameStop например – само в рамките на 3-4 дни. Манията доведе до милиарди загуби за хедж фондове, които  бяха поставили шорт позиции, че въпросните акции ще поевтинеят.

Малко след като организираната търговия стана факт обаче, приложението Robinhood блокира възможността за покупка на въпросните акции. Първоначално компанията се оправда с технически проблеми, след това обяви, че няма достатъчно капитал, за да осчетоводява транзакциите, а най-накрая съоснователят Владимир Тенев разясни, че това е било направено, за да се предпазят клиентите от финансови загуби. В началото на тази седмица приложението официално обяви, че ограничава възможността за търговия при 8 акции – от някои от тях може да се купува само по 1 дял дневно. Всичко това доведе до масово недоволство от страна на частните инвеститори, които започнаха да губят средства, тъй като забранените за търгуване акции започнаха да поевтиняват на борсата. В резултат над 100 000 души поставиха оценка от 1 звезда на приложението. Ден по-късно обаче Google изтриха негативните оценки, като цитираха „политиката си за защита на рейтингите“. Рязкото снижаване на рейтинг на база негативни ревюта обикновено води до свалянето им от платформите, които ги предлагат. 

Негативните настроения срещу приложението се очаква да прераснат в прехвърляне на немалка част от потребителите в други платформи за търговия. Те може да окажат влияние и на планираното за тази година първично публично предлагане на компанията. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред