Гърция набра 3 млрд. евро от емисия на 10-годишни облигации

Гърция набра 3 млрд. евро от емисия на 10-годишни облигации

Гърция привлече 3 млрд. евро (3.4 млрд. долара) при лихвен процент от 1.8 от новата 10-годишна емисия облигации в сряда. Министърът на финансите Христос Стайкурас съобщи, че първата за годината емисия облигации е била успешна и е предизвикала „високо търсене от качествени инвеститори”. Ръстът на доходността в сравнение с юни 2021 г. се дължи на международното увеличение на разходите за държавни заеми. Тогава Гърция затвърди мястото си на един от най-търсените кредитополучатели в Европа, като събра оферти за 30 млрд. евро от дългови книжа с падеж през 2031 г., при положение, че целта на емисията бе набирането на 2.5 млрд. евро (3.1 млрд. долара), за да покрие нуждите си през първото полугодие на миналата година.

Лихвеният процент по настоящата емисията е „особено задоволителен, като се имат предвид условията на международните пазари“, изтъкна Стайкурас. Той допълни, че въпреки тази трудна ситуация Гърция взема заем на цена, наполовина по-малка в сравнение с тази на емисията от март 2019 г., когато лихвените нива бяха 3.9 на сто. Пласирането на облигациите е поверено на шест банки – Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura и Societe Generale, по искане на Агенцията за управление на публичния дълг. Гръцкият орган за управление на публичния дълг планира да издаде нови облигации на стойност поне 12 млрд. евро тази година, което е с 14 млрд. по-малко от 2021 г. Този ход се приема като сигнал, че южната ни съседка е в състояние да взема заеми при конкурентни условия.

Първата за страната търговия с облигации за тази година идва след повишаването на кредитния рейтинг на Гърция. Миналата седмица Fitch Ratings подобри кредитната перспектива от стабилна на положителна, рейтингът остава на ниво ВВ. Компанията обяви, че икономиката на южната ни съседка е нараснала с 8.3% през 2021 г., почти двойно повече от прогнозата от 4.3 процента, която Fitch даде през юли. В същото време данните на Евростат сочат, че Гърция

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ