Хонконг повиши основната лихва

Хонконг повиши основната лихва

Хонконг повиши основната лихва

Управлението за парично обращение на Хонконг, което изпълнява ролята на централна банка, обяви днес повишение на основната си лихва с 25 базисни пункта - до 2,25 процента, предаде ТАСС. Това решение бе предхождано от вдигането на водещата лихва снощи в САЩ.

Федералният резерв на САЩ обяви, че повишава основната си ставка с 25 базисни пункта до диапазона 1,75-2 процента.

Икономическият растеж в САЩ е достатъчно силен, пазарът на труда е устойчив, а инфлацията расте. На този фон допълнително повишение на основната лихва в САЩ няма да бъде неочаквано. Хонконг ще следва това движение и ще предприема необходимите стъпки в съответствие с обвързаността на валутите, коментира нововъведението ръководителят на паричното ведомство Норман Чан.

Бившата британска колония, въпреки че премина под китайско управление, води собствена парична политика и реагира на случващото се в САЩ. Това е така, понеже от 1983 година хонконгският долар е тясно свързан със щатскя.

Спорен Норман Чан повишението на лихвата може да донесе известни колебания, но ще подпомогне за по-нормалното развитие на прегретия пазар на недвижимости в Хонконг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ