Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх

Разходите за живот в Обединеното кралство се покачиха през октомври до 10-годишен връх, предаде Си Ен Би Си.

Индексът на потребителските цени (CPI) в страната нарасна до 4,2% на годишна база през октомври, след като през септември показателят бе на ниво от 3,1%. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха покачване до 3,9% за октомври. Тази стойност е повече от два пъти по-висока от целевата инфлация на Английската централна банка.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на енергията, храните, алкохолните напитки и тютюна, се ускори на годишна база през октомври до 3,4% от 2,9% през предходния месец.

На месечна база през октомври инфлацията нарасна с 1,1% спрямо септември, когато бе отчетен ръст от 0,3%, показват последни данни на британската национална статистика (ONS).

По-рано този месец АЦБ запази без промяна рекордно ниските си лихви, оборвайки прогнозите на много инвеститори, че тя ще стане първата голяма централна банка, която да вдигне ставките след пандемията на коронавирус.

Централната банка очаква инфлацията да продължи да се повишава и да достигне около 5% през пролетта на 2022 г., преди да се понижи обратно към целта от 2% до края на 2023 г., след като въздействието на високите цени на петрола и газа отшуми, а търсенето на стоки се стабилизира.

Самюел Томбс, главен икономист Pantheon Macroeconomics за Великобритания, също е на мнение, че „предстои пик от 5%“.

„Скокът на инфлацията до 4,2% през октомври, което е най-високото ниво от декември 2011 г., се дължи на повишението на тавана на цените на енергията с 12,2% от британският енергиен регулатор Ofgem“, коментира той.

По-рано стана ясно, че индексът на потребителските цени в САЩ е нараснал с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен темп от ноември 1990 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ