Италия планира бюджетен дефицит под 2% за 2019 година

Италия планира бюджетен дефицит под 2% за 2019 година

Италия планира бюджетен дефицит под 2% за 2019 година

Бюджетният дефицит на Италия за 2019 година ще бъде между 1,8 и 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи близък до правителството източник, цитиран от ДПА.

Очаква се официалните данни за бюджета да бъдат обявени в четвъртък, 27 септември. "Мисля, че ще бъде 1,8 или 1,9 процента", е казал източникът пред ДПА. Той е потвърдил информация, публикувана във вестник "Хъфингтън пост Италия" и всекидневника "Стампа", според която министърът на финансите и икономиката на Италия Джовани Триа се е съгласил да отстъпи от заложените цели за бюджетния дефицит под натиск от двете управляващи партии.

Триа призоваваше за бюджетен дефицит до 1,6 процента от БВП, но движение "Пет звезди" и "Лигата" искат по-голям дефицит, за да могат да финансират скъпите си предизборни обещания.

По-големият бюджетен дефицит може да доведе до конфликт с ЕС. Според разпоредбите на ЕС и еврозоната Италия трябва да провежда по-строга данъчна политика, за да намали огромния си бюджетен дефицит. Правителството трябва да обяви целите за държавния дълг и бюджетния дефицит за 2019 година в четвъртък и да представи по-подробните планове за бюджета в средата на октомври. Те ще бъдат разгледани внимателно от Европейската комисия.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ