Китайската централна банка обяви за незаконни всички операции с криптовалути

Китайската централна банка обяви за незаконни всички операции с криптовалути

Китайската централна банка обяви за незаконни всички трансакции с криптовалути, предаде Си Ен Би Си.

На сайта си от централната банка посочват, че услугите, предлагащи търговия, емитиране на токени и деривати за виртуални валути, са строго забранени. Чуждестранните борси също няма да могат да предоставят услуги в континентален Китай.

„Дейността на чуждестранните борси за виртуални валути, които използват интернет, за да да обслужват местни жители, ще бъдат считана за нелегална финансова дейност“, посочват от Китайската народна банка и предупреждават, че ще разследват работници в тези борси, ако те предоставят подобни услуги.

Новината потопи пазара на крипто. Към 16:00 часа българско време биткойнът се разменя за 40 992,29 долара, което е спад от 5,88% за последните 24 часа, а цената на етера падна на 2 791,89 долара – понижение с 9,11%.

От централната банка заявиха още, че са подобрили системите си за наблюдение на крипто трансакциите , за да премахнат спекулативните инвестиции.

Това далеч не е първият случай, в който Китай предприема агресивни мерки срещу криптовалутите. По-рано тази година Пекин въведе мерки срещу копаенето на приптовалути – процесът, чрез който се верифицират тpaнcaĸциитe и се добавят нoви тoĸeни. Копаенето на криптовалути консумира много енергия, което е в противоречие с целта на Китай за постигане на въглероден неутралитет до 2060 г.

Централната банка на Китай също така нареди на банките и на фирмите, предлагащи разплащателни услуги, като например Ant Group, да не предоставят услуги, свързани с криптовалути.

Същевременно с това Китайската народна банка работи по създаването на своя собствена дигитална валута. Китай е лидер в надпреварата за пускане на дигитална валута на централната банка (CBDC), като в страната вече се проведоха практични тестове на електронния юан в няколко региона.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ