Криптоизмамници са прибрали рекордните 14 млрд. долара през миналата година

Криптоизмамници са прибрали рекордните 14 млрд. долара през миналата година

Измамници са прибрали рекордните 14 млрд. долара в криптовалути през 2021 г., предаде Си Ен БИ си, позовавайки се на данни на фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis.

Според данните рекордната сума се дължи до голяма степен на възхода на платформите за децентрализирано финансиране (DeFi).

Загубите заради престъпления, свързани с криптовалути, са нараснали със 79% спрямо предходната година, отчитат още от фирмата. Оттам поясняват, че измамите са най-често срещата форма на престъпления с криптовалути през 2021 г., следвани от кражбите – повечето от които са осъществени чрез хакерски атаки. Според фирмата DeFi платформите играят важна роля и при двата типа престъпления.

„DeFi е една от най-вълнуващите области в по-широката крипто екосистема, която предоставя огромни възможности както за предприемачите, така и за потребителите на криптовалута“, отбелязват от Chainalysis в своя доклад за престъпността на крипто пазара.

„Малко вероятно е обаче DeFi платформите да реализират пълния си потенциал, ако същата  тази децентрализация, която ги прави толкова динамични, позволява и широко разпространение на измами и кражби“, добавят те.

DeFi е бързо развиващ се сектор на криптопазара, който има цел да премахне посредниците, като например банките, при традиционните финансови трасанцкии. Според данните на Chainalysis обемът на трансакциите през DeFi платформи е нараснал с 912% през 2021 г.

От фирмата посочват още, че макар криптопрестъпността може да е на рекордно високо ниво, ръстът на законната употреба на криптовалути надминава значително ползването им за престъпна дейност.

През 2021 г. трансакциите, включващи незаконни адреси, формират най-ниския дял от общата търговия с криптовалути – 0,15% от общо 15,8 трлн. долара.

„Престъпността става все по-малка и по-малка част от екосистемата на криптовалутите", посочват от Chainalysis.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ