Кристалина Георгиева: Рано е да се каже дали сме изправени пред продължителна инфлация

Кристалина Георгиева: Рано е да се каже дали сме изправени пред продължителна инфлация

Кристалина Георгиева: Рано е да се каже дали сме изправени пред продължителна инфлация

Твърде рано е да се каже дали светът е изправен пред период на продължителна инфлация. Това заяви пред репортери управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс.

Тя обаче предупреди за сериозни проблеми, ако икономите не станат по-устойчиви на бъдещи сътресения.

Георгиева заяви, че властите по света трябва внимателно да калибрират своите фискални и парични политики през 2022 г., за да се уверят, че премахването на въведените заради пандемията икономически стимули и повишаването на лихвените проценти няма да подкопаят възстановяването на икономиката.

Миналата седмица МВФ понижи прогнозите си за растежа на глобалната икономика, както и на двете най-големи икономики - САЩ и Китай, посочвайки като причини неяснотата около пандемията, инфлацията, проблемите с веригите на доставки и затягането на паричната политика в САЩ.

За разлика от 2020 г., първата година на пандемията от коронавируса, когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите действия, сега условията в отделните части на света значително се различават, което означава, че са нужни действия, които отговарят на специфичните ситуации в различните страни, казва Георгиева.

Според нея пандемията остава най-големият риск за световната икономика и е важно да се увеличат усилията за повишаване на ваксинационните нива в страните с ниски доходи, като целта е да се достигне ниво на ваксинация от 70% в страните по света до средата на 2022 г.

По думите на Георгиева инфлацията е повишила повече от очакваното поради прекъсвания на веригата за доставки, по-високото от очакваното потребителско търсене на стоки и сътресения при цените на храните.

Запитана дали тези обстоятелства и ескалиращата криза между Русия и Запада заради Украйна могат да доведат до ера на устойчива инфлация, Георгиева каза: „Краткият отговор е, че е твърде рано да се каже. Това, което можем да предвидим, е един свят, където шоковете са по-често срещани“.

Тя каза, че усилия да се инвестира повече в устойчивостта на хората, икономиката и околната среда ще помогнат за създаването на повече възможности за по-голям растеж на работните места и за просперитет.

Неуспехът да се направят такива инвестиции би допринесъл по-мрачна перспектива, при която да станем свидетели на „събития, за които не сме подготвени“, каза Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ