Лагард не очаква вдигане на лихвите през 2022 г., но при необходимост ЕЦБ ще действа

Лагард не очаква вдигане на лихвите през 2022 г., но при необходимост ЕЦБ ще действа

Малко вероятно е през следващата година да има повишаване на лихвите, но Европейската централна банка ще предприеме бързи действия срещу завишената инфлация, ако бъде необходимо. Това заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Блумбърг.

„Когато условията, поставени в нашите прогнози бъдат покрити, ние няма да се колебаем преди да предприемем действие“, каза тя в интервю за Ройтерс.

Коментарът й идва дни, след като стана ясно, че инфлацията в Еврозоната е нараснала до рекордните 4,9% през ноември – най-високото ниво, откакто се води статистика. В същото време инфлацията достигна 6% в Германия.

По-рано през седмицата председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл изненада участниците на пазара с по-твърд тон в посока на инфлацията като заяви, че вече тя не трябва да бъде описвана с думата „преходна“.

B пeтъĸ Лaгapд oбaчe зaяви, чe настоящият скок на цените е временен и каза, че не е подходящо да се правят сравнения между Европа и САЩ. По думите й инфлацията в Европа ще започне да се забавя през следващата година, когато ефектът от намаляването на данъчните ставки в Германия през 2020 г. започне да избледнява, а натискът върху цените на енергията отслабне.

„Повишенията рано или късно намаляват, като ние прогнозираме точно това за 2022 г.. Вярваме, че сегашното високо ниво ще започне да намалява“, коментира Лагард.

Докато тя говореше обаче пазарите увеличиха залозите за увеличение с 10-базисни пункта на лихвите на ЕЦБ в периода между декември 2022 г. и февруари 2023 г.

В отделен коментар управителят на Ниреландската централна банка Клаас Кнот заяви пред местният вестник De Financieele Dagblad, че не изключва увеличение на лихвените проценти през 2023 г.

Тъй като повишението все още е далеч в бъдещето, фокусът на следващата среща на ЕЦБ на 16 декември ще бъде вурху бъдещето на мерките за стимулиране на икономиката и предоставянето на прогнози за икономически растеж и инфлация. Срокът на „Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP) в размер на 1,85 трлн. долара ще изтече в края на месец март – график, който според Лагард продължава да е в сила при настоящите условия.

Въпросът е какво ще се случи с другата програма на ЕЦБ за изкупуване на активи, след като PEPP приключи. Предвид несигурността на пазара Лагард каза, че предпочита да не поема дългосрочни ангажименти в тази насока.

„Трябва да внесем яснота, защото в противен случай просто добавяме несигурност към несигурността“, каза тя. „Има начини да дадете яснота, без да поемате дългосрочен ангажимент“, добави председателят на ЕЦБ.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ