МВФ призова Ел Салвадор да не използва биткойна като законно платежно средство

МВФ призова Ел Салвадор да не използва биткойна като законно платежно средство

Международният валутен фонд призова Ел Салвадор да се откаже от биткойна като законно платежно средство, тъй като това крие рискове за пазарната цялост, финансовата стабилност и потребителите.

Изпълнителният борд на МВФ е оценил ситуацията в страната и в свое становище призовава за премахване на статута на най-голямата криптовалута в света като законно платежно средство. „Някои директори изразиха загриженост относно рисковете, свързани с издаване на облигации, обезпечени с биткойн“, подчертават от валутния фонд.

Според Борда има нужда от „стриктно регулиране и надзор“ на дигиталната монета, както и на електронния портфейл Chivo, разработен за правителството на Ел Салвадор за разплащания с долари и с биткойни. Директорите смятат, че „съществуват големи рискове за финансовата стабилност с използването на биткойна, финансовата цялост и защита на потребителите“, но отбелязват и че е важно да се насърчава финансовото приобщаване, като дигитални платформи като Chivo могат да помогнат за това.

От МВФ предупреждават, че финансовите уязвимости, произтичащи от голямото съотношение на публичния дълг към БВП, са нараснали по време на пандемията и трябва „незабавно да бъдат адресирани“. Прогнозираният финансов дефицит през 2022 г. е около 5% от БВП, а при сегашните политики се очаква публичният дълг да нарасне до около 96% от БВП през 2026 г.

Доклад на борсата за криптовалути Kraken, публикуван по-рано през януари, посочи, че Ел Салвадор има 1391 биткойна. Към 9:50 ч. българско време днес тяхната стойност се равнява на близо 52 млн. долара при цена от 37 327 долара за една монета.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ