Най-богатите 10% в САЩ притежават близо 90% от американските акции

Най-богатите 10% в САЩ притежават близо 90% от американските акции

Най-богатите 10% в САЩ притежават близо 90% от американските акции

Най-богатите 10% в САЩ притежават 89% от всички американски акции, които се държат от домакинствата в страната, предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на данни на Федералния резерв.

Това е рекордно ниво, подчертаващо ролята на фондовите пазари в нарастващото неравенство в САЩ.

Най-богатият 1% от домакинствата е спечелил повече от 6,5 трлн. долара от корпоративни дялове и взаимни фондове по време на пандемията от COVID-19, докато по-бедните 90% от домакинствата са добавили само 1,2 трлн. долара към богатството си. Същите тези 90% държат в ръцете си само 11% от индивидуално притежаваните акции, което е спад с един процент в сравнение с периода преди пандемията.

Фондовият пазар, чиято стойност почти се удвои след резкия спад от март 2020 г. и е нараснала с 40% от началото на тази година, е основният източник на ново богатство в Америка по време на пандемията, както и главната причина за нарастващото неравенство. Близо 70% от ръста на богатството в САЩ през последната година и половина идва от акции.

„Най-богатият 1% притежава много акции, а останалите от нас – малко“, коментира Стивън Росентал от Urban-Brookings Tax Policy Center.

Нарастващата концентрация на богатството се случва въпреки включването на милиони нови инвеститори на пазарите по време на пандемията – феномен, който много анализатори побързаха да определят като „демократизацията“ на акциите. Платформата за борова търговия Robinhood привлече 10 млн. нови профила през последните две години, като в момента тя има 22 млн. потребители – много от които са млади и участващи на борсата за първи път.

Макар че повече хора се включват в борсовата търговия, печалбите и богатството, които тя генерира, не достигат по-широко разпространение. По думите на Росентал армията от нови инвеститори е многобройна, но в същото време с малка покупателна способност, като средният размер на сметките на младите инвеститори в Robinhood е 4500 долара.

„Много от младите инвеститори също така купиха акции при по-високи цени в сравнение с големите инвеститори, които са на пазара от години“, добави той.

Стойността на акциите на най-богатите 10% е нараснала с 43% между януари 2020 г. и юни 2021 г., докато тази на останалите 90% се е повишила с 33%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ