Обемът на търговия с криптовалути е намалял драстично през юни

Обемът на търговия с криптовалути е намалял драстично през юни

Обемите на търговията на най-големите борси за криптовалути, сред които Coinbase, Kraken, Binance и Bitstamp, са намалели с повече от 40% през юни, сочат данни на доставчика на информация за крипто пазара CryptoCompare, цитирани от Си Ен Би Си.

Според компанията този спад се дължи на спада на ценените на дигиталните монети и по-ниската им волатилност.

През юни цената на биткойна достигна месечно дъно от 28 908 долара и завърши месеца със спад от 6%. Максималният дневен обем на търговия от 138,2 млрд. долара, достигнат на 22 юни, е бил с 42,3% по-нисък в сравнение с пикът през месец май.

Според доклада на CryptoCompare една от основните причини за понижението на обема на търговията е войната на Китай срещу крптовалутите.

„Действията на китайските власти предизвикаха множество страхове, което се отразява на пазарите“, коментира Теди Вали, главен инвестиционен директор в Pervalle Global. „Екосистемата за дигиталните активи получи удар в лицето, така че в момента тя е на въжетата и се бори да се завърне в центъра на ринга.“, добави той.

Припомняме, че през юни Пекин предприе мерки на национално ниво мерки срещу „копаенето“ на биткойн и трансакциите с криптовалути, които накараха китайските „миньори“ да продадат оборудването си или да преместят операциите си в САЩ и други страни.

В същото време Клара Медали от доставчика на данни за крипто пазара Kaiko заяви, че въпреки драматичния спад в сравнение с май, обемът на търговия през юни е бил по-голям в сравнение със същия период на предходната година.

 „Този юни все още се нарежда в топ 5 на месеците с най-голям обем на търговия, записван някога. Въпреки че спадът беше рязък в сравнение с май, това сравнение е несправедливо, тъй като тогава бе регистриран най-големия обем  на фона на безпрецедентната ликвидност на пазара. През юни обемите се върнаха към нивата от началото на 2021 г., но те все още са значително по-големи в сравнение с тези от 2020 г.“, коментира тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ