От ЕЦБ признаха, че са подценили устойчивостта на инфлацията

От ЕЦБ признаха, че са подценили устойчивостта на инфлацията

Повишението на инфлацията в еврозоната няма да е толкова преходно, колкото първоначално се очакваше. Това заяви заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

По неговите думи има риск ръстът на цените през тази година да надмине предварителните прогнози.

През декември инфлацията в региона на единната валута се е ускорила до 5% на годишна база, което е най-високото ниво от старта на воденето на тази статистика през 1997 г.

ЕЦБ обаче очаква тя да бъде под целевото равнище от 2% през 2023 г. и 2024 г., без затягане на паричната политика, след като настоящите фактори за повишението на цените отшумят.

„Инфлацията няма да е толкова преходна, колкото се прогнозираше само преди няколко месеца“, коментира Де Гиндос по време на събитие, организирано от UBS. Според него цените на енергията ще останат завишени, докато продължават проблемите с веригите за доставки.

По думите му в дългосрочен план рисковете са балансирани, като през идните две години очакванията са за инфлация под 2%.

Някои експерти обаче са по-скептично настроени, прогнозирайки инфлация над целевата стойност в по-дългосрочен план., тъй като заплатите вероятно ще бъдат приспособени към по-високият ръст на цените, което ще направи повишението по-устойчиво.

Макар че енергийните цени нараснаха през последните седмици, Де Гиндос смята, че те не променят фундаментално инфлационната среда. „Те нямат ефект върху прогнозите, които дадохме преди 3 седмици“, каза той.

Разпространението на варианта Омикрон на коронавируса също няма да доведе до значителна промяна на перспективите, тъй като европейските икономики са се приспособили към живота с вируса, посочва Де Гиндос.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ