По-остра реакция на ЕЦБ към инфлацията може да задуши икономическия растеж в еврозоната

По-остра реакция на ЕЦБ към инфлацията може да задуши икономическия растеж в еврозоната

По-остра реакция на ЕЦБ към инфлацията може да задуши икономическия растеж в еврозоната

Европейската централна банка трябва да погледне отвъд сегашния скок на инфлацията, докато определя паричната си политика, за да избегне задушаването на икономическия растеж. Това заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на банка на Финландия Оли Рен, цитиран от Блумбърг.

„Ако реагираме твърде остро на инфлацията в краткосрочен план, вероятно ще предизвикаме спиране на икономическия растеж“, каза Рен в интервю за финландската телевизия YLE TV1. „По-добре е да погледнем отвъд краткосрочната инфлация и да погледнем какви ще бъдат цените през 2023 г. и 2024 г.“, добави той.

По думите му ръстът на цените през идните две години може да е „близо до целта от 2%“.

Рен посочи, че ръстът на заплатите в еврозоната остава скромен и малко вероятно инфлацията да се запази перманентно на настоящите високи нива, освен ако не бъде стимулиране за разходите за труд.

Неговите коментари са сходни с тези на председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано тази седмица предупреди, че едно прибързано затягане на паричната политика може да навреди на възстановяването на икономиката на еврозоната от пандемията.

„Ще имаме време да реагираме на заседанието през март и на следващите срежи, ако ситуацията изглежда значително по-различна от тази, в която се намираме в момента“, каза Рен.

59-годишният управител на централната банка на Финландия заяви по-рано тази седмица, че е призовал Управителния съвет на ЕЦБ да потърси по-бърз достъп до данни за заплатите в еврозоната, за да улесни определянето на паричната политика в момент, когато инфлацията се стимулира основно от фактори на предлагането, сред които по-високите цени на енергията и глобалните проблеми с веригите на доставка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ