Покупателната способност в София е по-висока от тази в Москва, Истанбул и Букурещ

Покупателната способност в София е по-висока от тази в Москва, Истанбул и Букурещ

Покупателната способност в София е по-висока от тази в Москва, Истанбул и Букурещ

София се нарежда на второ място по-покупателна способност на Балканите след гръцката столица Атина. Това показва изследване на швейцарската банка UBS за доходите и цената на живот в 77 града по света.

В проучването UBS класира градовете в четири отделни категории – цени, доходи, покупателна способност и отработено време. За да изчислят покупателната способност на градовете от UBS са обединили разходите на тричленно семейство за 128 стоки и услуги (без наем) с доходите на представителите на 15 различни професии.

Според получените данни, София се класира на 56-тo мяcтo по-покупателна способност, което я поставя пред Истанбул(66) Букурещ(67) и Загреб(69). На Балканите българската столица изостава единствено от Атина (53), докато лидерските позиции в Централна и Източна Европа заемат Любляна (42), Талин (44), Варшава (47), Вилнюс (52) и Прага (54). Зад София остават и Братислава (58), Москва (59) и Будапеща (63).

Първо място в класацията заема Лос Анджелис, следван от Цярих, Маями, Женева и Люксембург. Челната десетка допълват Чикаго, Торонто, Манама, Хонконг и Ню Йорк.

На последните места се нареждат Лагос, Кайро, Джакарта и Киев.

Според прочуването цената на живота в София е сред най-ниските в Европа, като българската столица се нарежда на 70-то място. В Европа по-евтино е само в Киев(75), а в световен мащаб най-ниски са цените в Лагос (76) и Кайро (77).

Най-скъпите градове за живеене са Цюрих, Женева, Осло, Копенхаген, Ню Йорк, Токио, Милано, Лондон, Чикаго и Хелзинки.

Що се отнася до средните доходи (след данъци и такси), София заема 64-та позиция, отново пред Истанбул (67), но зад Москва (63), Букурещ (55), Загреб (49) и Атина (44).

Очаквано, най-високи са доходите в Женева, Цюрих, Люксембург, Лос Анджелис и Копенхаген, а най-ниски в Кайро, Мумбай, Делхи, Джакарта и Киев.

В категория отработено време от UBS използват популярният „Биг Мак“ индекс, при който се оценява необходимото време, за да изкарате нужните пари за прословутия сандвич на Макдоналдс. Тук София се нарежда на 57-мо място, като столичани трябва да работят 49,3 минути, за да изкарат нужната сума.

На първо място в тази категория е Хонконг, където са необходими само 11,8 минути, следван от Тайпе, Токио и Люксембург. Отработването на парите, нужни за закупуването на един „Биг Мак“, отнема най-много време в кенийската столица Найроби – 133,8 минути, следвана от Кайро, Лагос, Делхи и Мумбай.

Вижте пълния списък тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ