Великобритания задава тон за обрат с първо повишение на лихвите от водеща централна банка

Великобритания задава тон за обрат с първо повишение на лихвите от водеща централна банка

Великобритания задава тон за обрат с първо повишение на лихвите от водеща централна банка

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент, ставайки първата водеща централна банка, която обръща курса на понижаване на ставките, след като пандемията от коронавирус разтърси глобалната икономика през миналата година, предаде Ройтерс.

АЦБ повиши основната лихва от исторически ниското ниво от 0,1% на 0,25% заради инфлационния натиск. Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха Комитетът по парична политика да запази лихвения процент без промяна заради нарастващия брой на заразените с коронавирус в страната.

По-рано тази седмица индексът потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство нарасна до 5,1 на годишна база през ноември спрямо 4,2% през октомври. Това е най-високото ниво на инфлация за последното десетилетие и е значително над целевото ниво на централната банка от 2%  От централната банка също така прогнозираха, че инфлацията в Обединеното кралство ще нарасне до 6% до месец април.

„Комитетът продължава да е на мнение, че има двустранни рискове около перспективите за инфлацията в средносрочен план, но и че е необходимо известно затягане на паричната политика през прогнозния период, за да се постигне устойчиво целта за инфлация от 2%“, коментираха от АЦБ.

Осем от деветте члена на Комитета по паричната политика са били „за: повишаване на лихвения процент.

От Комитета гласуваха единодушно за запазване на програмата за изкупуване на държавни облигации в размер от 875 млрд. бр. лири.

Централната банка посочи, че възстановяването на пазара на труда е стабилно, като през ноември са били добавени 257 хил. работни места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ