Ралито на еврото спрямо долара губи пара

Ралито на еврото спрямо долара губи пара

Ралито на еврото спрямо долара губи пара

Еврото записа най-добрата си седмица от повече от десетилетие. Има голяма вероятност обаче това да е максимумът, на който единната валута може да надява. По-нататъшното поскъпване срещу долара може да се окаже трудно, особено при стабилизация на пазарите, пише Блумбърг.

Търговците на опции очакват поскъпване на зелените пари в краткосрочен план, тъй като щатският долар често играе ролята на убежище по време на кризи. Междувременно, техническата картина пред еврото става все по-неясна, като нивата на Фибуначи дават сигнал, че ралито е достигнало връхната си точка, въпреки че индикаторите RSI (relative strength index) и Fear and Greed на Блумбърг показват, че може да се очакват по-нататъшни печалби.

Спорните „коронаоблигации“ обаче може да се превърнат във фактора, който да натежи на еврото.

Като се добавят към тях паричните потоци от края на тримесечието, които изглежда подкрепят долара, и очакваният спад на ликвидност в края на месеца, произтичащ от факта, че много търговци работят от вкъщи заради коронавируса, ръстът на еврото може рязко да приключи.

Неспособността на европейските лидери да постигнат споразумение за конкретна стратегия за овладяване на икономическите последици от коронавируса също няма да помогне на онези, които се надяват на ново рали на еврото. Блокът отново е изправен пред същите разделения, които имаха потенциала да го разкъсат по време на дълговата криза в Еврозоната. Германските държавни облигации може да нараснат още, което традиционно е развитие, водещо до поевтиняване на единната валута.

Еврото най-вероятно няма да спечели и от „Лесе-фер“ подхода на САЩ. Щатите станаха първата страна, преминала прага от 100 хил. заразени с COVID-19, като на този фон американският президент Доналд Тръмп казва, че иска да премахне ограничителните мерки върху хората и бизнеса в страната до 12 април. Инвеститорите демонстрират тенденция да отбягват валутите на страните, в които се наблюдава рязък скок на заразените и където правителствата се отказват от вече приети мерки за ограничаване на кризата, но това като че ли не важи за щатския долар.

В петък еврото достигна стойност от 1,1141 долара, или ръст от 1% за деня и 4% за седмицата.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ