Четири български града влязоха в индекса за местата с най-големи разходи за живот

Четири български града влязоха в индекса за местата с най-големи разходи за живот

Четири български града влязоха в индекса за местата с най-големи разходи за живот

Четири български града попадат в класацията на статистическия индекс Numbeo за местата по света с най-скъпи разходи за живот. Индексът обхваща 441 града, сред които попадат и София - на 297 място, Варна, която е на 333 място, Пловди, на 339 място и Бургас, - 358 място.

Най-скъпите градове за живеене според актуалната класация се намират в Швейцария и Скандинавските държави. Сред първите 5 са Цюрих, Базел, Женева, Берн, последвани от Осло, Берген (Норвегия) и градове като Рейкявик, столицата на Исландия; Токио, Япония; Тел Авив, Израел, Сан Франциско и Ню Йорк, САЩ.

Изчисленията за разходите за живот се правят на база на цени за транспорт, цени в магазини и ресторанти, сметки за комунални услуги и покупателната способност на местното население.

Когато сравним стандарта на живот между първия в класацията - Цюрих и столицата ни София ще видим, че потребителските цени в швейцарския град са с 221% по-високи от тези в столицата ни. Освен това цените за наем там са с 367% по-високи от тези в София. Най-голямата разлика, когато сравняваме двата града идва при цените в такситата. В Цюрих началната такса, когато се качим в таксиметров автомобил е с 1 492% по-висока от тази в София.

Сравнявайки София с последния 441-и град в класацията Тируванантапурам, Индия ще видим, че тук потребителските цени са с около 50% по-високи, отколкото там, а наемите с около 67% по-високи. Ако в българската столица живеем с 3 800 лева на месец, за поддържаме същия стандарт на живот в индийския град ще са ни необходими малко над 1 700 лева.

Ако се огледаме къде се намираме спрямо нашите държави съседки ще видим, че столиците на Румъния и Сърбия Букурещ и Белград са само на няколко места под нас - съответно 304-о, и 308-о. Столицата на Албания Тирана пък е 314-а.

На дъното на класацията последните 30 града са предимно от Индия и Пакистан, където животът е в пъти по-евтин от този в развитите европейски и северноамерикански градове.

[[{"fid":"347032","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":565,"width":1025,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Кадър от интерактивната карта с класацията на Numbeo

Редактор: Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ