Икономиката на Индия може да се забави до 0%

Икономиката на Индия може да се забави до 0%

Икономиката на Индия може да се забави до 0%

Въздействието на пандемията ще засили значително забавянето на икономическия растеж на Индия през тази фискална година, като е възможно да няма никакъв ръст на брутния вътрешен продукт на страната, показа анализ на Moody's, цитиран от Ройтерс.

Рейтинговата агенция заяви, че очаква Индия да няма ръст на брутния си вътрешен продукт през финансовата 2021 г. и да се върне към 6,6% ръст на през 2022 година, докато фискалният дефицит се очаква да се увеличи до 5,5% от БВП през 2021, спрямо прогнозната прогноза от 3,5%.

Разпространението на COVID-19 в страната също "значително намали перспективите за трайна фискална консолидация", се казва още в доклада.

„Продължителният финансов стрес сред домакинствата в селските райони, слабото създаване на работни места и скорошната кредитна криза сред небанковите финансови институции увеличиха вероятността от по-силно отслабване“, отбелязват анализатори от агенцията.

Ако номиналният растеж на БВП не се върне към високите темпове, правителството ще се сблъска с много значителни ограничения като увеличението на дълга.

Засега Индия е приела 1,7 трилиона рупии (22,53 милиарда долара) стимулиращи пакети, осигуряващи директни парични преводи, а скоро се очаква и втори пакет, насочен към помощта за малкия и средния бизнес.

Осемседмичната карантина в Индия е една от най-строгите в света, но е помогнала за овладяване на разпространението на Covid-19, като страната е отчела едва 56 342 случая и 1886 смъртни случая в сравнение с 3,86 милиона инфекции в световен мащаб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ