Санкциите срещу Русия удариха световните пазари

Санкциите срещу Русия удариха световните пазари

Санкциите срещу Русия удариха световните пазари

Основните индекси на Уолстрийт паднаха днес следобед в очакване на нов набор от санкции, наложени от западните страни на Русия. В началото на сесията Dow Jones Industrial Average се понижи със 188,13 пункта или с 0,55%, до 33 870,62, докато S&P 500 отвори на по-ниски 30,48 пункта, като отбеляза 0,70%  спад. Nasdaq Composite се понижи със 123,80 пункта или I 0,90%, до 13 570,83.

Акциите на европейските банки, които имат най-големи експозиции към Русия, например Raiffeisen Bank, UniCredit и Societe Generale , спаднаха между 10 и 13%, докато по-широкият банков индекс в еврозоната (SX7E) се понижи със 7,1%. Причината е въведените икономически и финансови санкции срещу Русия, коментират анализатори

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq се понижиха с около 1,5%.

Все пак спадът на световните акции е сравнително по-малък от очакваното, според борсови анализатори, цитирани от Ройтерс. Индексът на световните акции на MSCI намаля с 0,3%, в сравнение със спада от 0,6%, наблюдаван миналия четвъртък, и направи скок от 2,4% спрямо петък.

„Средата за търговия е силно динамична и ние поддържаме отбранителна позиция, тъй като нещата могат да се влошат много всеки момент”, посочва Питър Гарни, ръководител на отдела за капитал и количествена стратегия в Saxo Bank.

Междувременно цените на петрола се повишиха, след като руският президент Владимир Путин приведе ядрените въоръжени сили в повишена готовност в неделя, четвъртият ден от войната в Украйна.

Нарастването на напрежението засили опасенията, че доставките на петрол от втория по големина производител в света могат да бъдат прекъснати, което кара фючърсите на петрола Brent да се покачат с 4,9% до 102,72 долара. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 4,29 долара или почти 4,7% до 95,88 долара за барел, като така достигнаха най-високото си ниво от 2014 г. „Световната икономика е изправена пред риска от тревожна стратегическа ескалация в Европа, от значителни икономически и финансови сътресения в Русия, която е 11-а по големина икономика в света, както и пред сериозни смущения във всички търговски потоци“, предупреди инвеститорите Хомин Лий, макростратег за Азия в Lombard Odier.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ