Ще последвали ли ЕЦБ примера на Фед относно инфлацията?

Ще последвали ли ЕЦБ примера на Фед относно инфлацията?

Ще последвали ли ЕЦБ примера на Фед относно инфлацията?

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изненада участниците на пазара по-рано тази седмица, променяйки тона си относно инфлацията. Сега икономистите в Европа казват, че Европейската централна банка трябва да направи същото, пише Си Ен Би Си.

В началото на седмицата Пауъл заяви пред по време на изслушване пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената, че е „време терминът преходен да спре да се използва за инфлацията“ и да се обясни по-ясно какво точно има предвид централната банка.

Нарастващите потребителски цени се превръщат в тема, която предизвика големи притеснения на финансовите пазари. Инфлацията достигна нива, значително по-високи от целите на централните банки, като мениджърите на пари поставят под въпрос продължаващата политика на лесни пари.

„Терминът преходен предполага, че става въпрос за нещо, за което не е нужно да се тревожим. Ние обаче не знаем дали трябва да сме разтревожени заради инфлацията“, коментира Джордж Бъкли, главен икономист за Обединеното кралство и еврозоната в Nomura.

Той заяви, че все още не е ясно дали по-високата инфлация в еврозоната ще остави по-траен отпечатък върху икономиката.

Данните, публикувани във вторник, показват, че инфлацията е достигнала исторически връх в 19-членния блок от 4,9% през ноември. Целта на ЕЦБ е инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план.

Досега централната банка казва, че очаква инфлацията да се понижи през 2022 г., което предполага, че нейната сравнително хлабава парична политика трябва да продължи. Според редица експерти обаче трябва да се помисли дали този период на висока инфлация ще продължи по-дълго от очакваното от ЕЦБ.

ЕЦБ прогнозира през септември, че инфлацията ще достигне 2,2% в края на годината; 1,7% през 2022 г. и 1,5% през 2023 г. Тези оценки скоро ще бъдат преразгледани.

По-високите цени на енергията, продължаващите проблеми с веригата на доставки и скорошната поява на нов вариант на коронавируса могат да повишат инфлационните очаквания.

Според Бъкли колкото по-дълго продължава високата инфлация, толкова повече пазарите ще имат чувството, че централните банки трябва да направят нещо по въпроса.

„Не е необходимо ЕЦБ да „пенсионира“ термина преходен, но централната банка трябва да включи повече нюанси в комуникацията си относно краткосрочните еднократни фактори и потенциалните дългосрочни фактори, които повишават инфлацията“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING.

След последната среща на ЕЦБ през октомври Ник Андрюс, европейски анализатор в Gavekal Research, каза, че председателят на централната банка Кристин Лагард „се е провалила напълно“ в охлаждането на пазарните очаквания за повишаване на лихвения процент през 2022 г..

В бъдеще наблюдателите на ЕЦБ очакват централната банка да продължи да подчертава, че инфлацията ще намалее през следващата година.

„Все още очаквам ЕЦБ да сигнализира, че се очаква инфлацията да „спадне“ през 2022 г., но също така да подчертае рисковете за повишаване на инфлационните перспективи“, коментира Фредерик Дукрозе, стратег в Pictet Wealth Management.

Той добави, че институцията може да отбележи, че „инфлацията няма да спадне толкова бързо и толкова много, колкото се предвижда“.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ