Създателят на доджкойн с остри критики към криптопазара

Създателят на доджкойн с остри критики към криптопазара

Създателят на доджкойн с остри критики към криптопазара

Единият от двамата създатели на вдъхновената от мийм криптовалута доджкойн, който напусна криптопазара много преди тя да придобие популярност, отправи остри критики към криптовалутите в Twitter, предаде Си Ен Би Си.

„Често ме питат дали „ще се върна към крипто“ и дали ще започна редовно да коментирам пазара. Отговорът ми е искрено „не“.“, написа Джаксън Палмър в пост в социалната мрежа.

През 2013 г. Палмър и Били Маркъс създават доджкойна на база на мийма „Doge”, който представлява изображение на куче от породата шиба ину, придружено с различни текстове. Двамата не са имали намерение да създадат криптовалута, която да бъде взета сериозно.

В последните няколко месеца цената на доджкойна нарасна значително, като той вече е сред 10-те най-големи криптовалути по пазарна стойност. По-рано тази година доджкойна достигна рекорден връх от близо 0,74%. Въпреки скока в популярността на дигиталната монета, Маркъс и Палмър не са забогатели от своя продукт, той като са продали позициите си преди рязкото поскъпване. Палмър е напуснал проекта още през 2015 г.

В последната си публикация в Twitter той критикува господстващите фигури на криптопазара като заяви, че този пазар е под контрола на „мощен картел от богаташи“. По думите му „пазарът е еволюирал по такъв начин, че той вече включва множество от институциите, свързани със съществуващата централизирана финансова система, която уж трябваше да замени“.

Палмър критикува и начина, по който се рекламират криптовалутите като написа в друг туит, че „криптоиндустрията използва мрежа от съмнителни бизнес връзки, купени инфлуенсъри и платени медии за изграждането на подобна на култ схема за „бързо забогатяване“, чиято цел е да извлича пари от финансово затруднените и наивните“.

Той признава, че този тип „финансова експлоатация“ е съществувал  и преди криптовалутата, но е категоричен в позицията си, че криптоиндустрията е вредна за средностатистическите хора, които взимат участие в нея.

В отговор на коментарите на Палмър, другия създател на доджкойн Били Маркъс реагира с пост в twitter, че „повдигнатите от него проблеми са валидни“.

 „Има множество ужасни хора, които участват в криптопространството и напълно разбирам защо той има толкова негативно мнение по темата“, пише Маркъс. „Разбирам неговата гледна точка, и двамата станахме свидетели предимно на негативите от всичко това“, написа той в друг туит.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ