Три сили вероятно ще оформят света през следващите няколко десетилетия

Три сили вероятно ще оформят света през следващите няколко десетилетия

Три центробежни сили вероятно ще оформят света през следващите няколко десетилетия - възстановяващата се от COVID-19 икономика на САЩ; нахлуването на Русия в Украйна и произтичащата от него хуманитарна криза, както и високата инфлация, която ще доведе до период на увеличение на лихвите. Това пише главният изпълнителен директор и председател на най-голямата американска банка по обем на активите JP Morgan Chase Джейми Даймън в годишното си писмо до акционерите.

„Всеки един от гореспоменатите фактори е уникален сам по себе си. Подхранването от мащабни стимули драматично възстановяване от пандемията от COVID_19, вероятната необходимост от бързо повишаване на лихвите, войната в Украйна и санкциите за Русия“, коментира той.

„Те представляват напълно различни обстоятелства от това, което сме виждали в миналото. Тяхното комбиниране може драстично да увеличи рисковете занапред. Въпреки че е възможно всички тези събития ще имат мирни решения, ние трябва да се подготвим за потенциалните отрицателни резултати“, пише Даймън.

Писмото на Даймън среща широк отзвук в бизнес средите заради статута на главния изпълнителен директор на JPMorgan като най-видния говорител индустрията. Въпреки че той пише подробно за предизвикателствата, пред които е изправена страната, включително икономическото неравенство и политическа дисфункция, това писмо излъчва убеждението му, че САЩ са в разгара на бум, който може „лесно“ да продължи и през 2023 г.

Избухването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война обаче промени ситуацията, разтърсвайки пазарите и преструктурира съюзите и моделите на световната търговия, пише той. Това въвежда както рискове, така и възможности за САЩ и други демокрации, смята Даймън.

„Войната в Украйна и санкциите срещу Русия най-малко ще забавят глобалната икономика – и нещата лесно може да се влошат“, пише той. Това се дължи на несигурността за това как ще приключи конфликтът и неговото въздействие върху веригите за доставки, особено за тези енергия.

Даймън добави, че ръководството JPMorgan не се притеснява от пряката си експозиция към Русия, въпреки че банката „все още може да загуби около 1 милиард долара с течение на времето“.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ