Великобритания пусна в обращение нова монета

Великобритания пусна в обращение нова монета

Великобритания пусна в обращение нова монета

Нова монета с номинал 1 британска лира с 12 фасети и повишена степен на защита от фалшифициране влиза в обращение във Великобритания, предаде ТАСС.

Както съобщи по-рано Кралският монетен двор, монетата ще смени използваната вече над 30 години обичайна за всеки британец и турист кръгла еднолирова монета.

За разлика от предишния паричен знак, новият ще бъде двуцветен: краищата са изработени от златистокафява сплав от никел и месинг, а централната част е от сребриста сплав на никелова основа. На лицевата страна, под портрета на кралица Елизабет Втора е изобразен наподобяващ холограма символ на британската национална валута, който при промяна на ъгъла изглежда като единица.

Британското министерство на финансите заяви, че новата лира ще бъде най-защитената монета в света и е отговор на действията на фалшификатори, заради които в момента в оборот се намират около 45 милиона фалшиви метални парични знака с тази стойност.

Изображението на Елизабет Втора не е актуализирано и остава точно същото, както на всички монети, емитирани от 2015 година.

От коронацията през 1953 година профилът на британската кралица на монетите е променян пет пъти и тя постепенно се е превърнала от 27-годишна млада жена в най-дълго управляващия монарх в историята на Великобритания.

Очаква се процесът на подмяната да приключи до есента на 2017 година. По оценка на експерти британците държат в спестовните си касички общо 1,3 милиарда лири (1,6 милиарда долара) в монети. Около две трети от тази сума са в монети от 1 лира.

От 1983 година, когато монетата от една лира смени банкнотата с този номинал, са отпечатани около 2 милиарда броя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ