Visa и Mastercard на път към стойност над 1 трилион долара

Visa и Mastercard на път към стойност над 1 трилион долара

Visa и Mastercard на път към стойност над 1 трилион долара

Корпорациите за финансови услуги Visa и Mastercard биха могли да са следващите компании, чиято стойност да прехвърли 1 трилион долара, съобщава Reuters.

Технологичните и интернет титаните бяха първите компании, които достигнаха 1 трилион долара на пазарната си стойност, но следващите американски компании, които биха могли да направят това, са по-известни със своите пластмасови карти.

Растящите цени на акциите задвижват компаниите за кредитни и дебитни карти Visa Inc и Mastercard Inc нагоре в класациите за пазарна стойност, където в момента заемат 7-мо и 11-то място сред компаниите в показателя S&P 500. Цените на акциите както на Visa, така и на Mastercard са нарастнали с приблизително 50% през последната година.

Макар че е възможно да не поддържат този бърз темп, всяка една от двете компании може да достигне стойност над 1 трилион долара до 2023 г., ако средните им годишни печалби от последните три години продължават.

Подхранването на техния възход е вследствие прехода към безкасови финансови транзакции, породени от ръст в онлайн пазаруването.

"Голяма част от всички транзакции минават през тях", казва Санди Вилере, управител на балансирания фонд "Вилере", който притежава акции на Visa. "Те буквално стоят между банките, потребителите и търговците, а това е наистина важно и завидно място".

Към момента стойността на Visa е около 449 милиарда долара, а Mastercard е на стойност от 324 милиарда долара. Клубът на компании на стойност над 1 трилион долара в момента включва Apple Inc, Microsoft и Google-Alphabet.

Amazon.com възлиза на 927 милиарда долара, въпреки че акциите на лидера за електронна търговия скочиха в четвъртък.

Приходите както за Visa, така и за Mastercard почти се удвояват през последните им пет фискални години, до близо 23 милиарда долара за Visa и около 17 милиарда долара за Mastercard, според данни на Refinitiv. Коригираната печалба на акция е повече от удвоена и за двете компании през този период.

Около 43% от потребителските покупки по целия свят, с изключение на Китай, се извършват с помощта на цифров начин на плащане, спрямо 28% през 2010 г., според Лиза Елис, старши анализатор в MoffettNathanson.

Visa държи 60% от пазарния дял на кредитни и дебитни карти, следван от Mastercard с 30% и American Express далеч назад с 8.5%.

Въпреки значението си за финансите, Visa и Mastercard са категоризирани като част от сектора на информационните технологии на S&P 500. Докато Apple, Microsoft и компании като Intel Corp често печелят голяма част от вниманието, Visa и Mastercard са ключови участници при търгуването на технологични акции.

Оценките им се разшириха до най-скъпите стойности от поне десетилетие. 

Рисковете за компаниите включват по-голяма конкуренция в платежния сектор от страна на големите технологични компании, както и по-строги регулации от правителствата по целия свят, които могат да възпрепятстват достъпа.

Но компаниите не бездействат. По-рано този месец Visa се съгласи да закупи Plaid Inc в сделка за 5,3 милиарда долара за подобряване на достъпа до финансови технологии, а през август Mastercard се съгласи да закупи по-голямата част от корпоративните услуги на скандинавската разплащателна група Nets за около 3,19 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ