Зам.-гуверньорът на АЦБ: Крипто може да предизвика срив като този от 2008 г.

Зам.-гуверньорът на АЦБ: Крипто може да предизвика срив като този от 2008 г.

Зам.-гуверньорът на АЦБ: Крипто може да предизвика срив като този от 2008 г.

Криптовалутите могат да предизвикат световна финансова криза, ако не бъдат въведени строги регулации на пазара, заяви заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънлиф, цитиран от Си Ен Би Си.

Той сравни растежът на пазара за крипто активи (който бе на стойност 16 млрд. долара преди пет години, а днес се оценява на 2,3 трлн. долара) с този пазара за рискови ипотечни кредити в САЩ от 2008 г. (който бе достигнал 1,2 трлн. долара по това време).

„Когато нещо във финансовата система расте много бързо и то в до голяма степен нерегламентирано пространство, органите за финансова стабилност трябва да му обърнат внимание“, коментира Кънлиф.

Той обаче поясни, че правителствата и регулаторите трябва да внимават да не реагират твърде силно и да класифицират нови финансови инструменти като „опасни“, просто защото са различни, и посочи, че крипто технологиите предоставят възможности за „радикални подобрения“ на финансовите услуги.

Кънфли също така добави, че макар в момента рисковете за финансовата система да са ограничени, настоящите приложения на крипто активите предизвикват опасения за финансовата стабилност, тъй като повечето то тях „не разполагат с присъща стойност и са уязвими на големи корекции на цените“.

Те всъщност са уязвими до такава степен, че коментари на шефа на Tesla Илон Мъск в Twitter може до доведат до резки покачвания или спадове на цените им.

„Крипто светът започва да се свързва с традиционните финансови системи и ние вече виждаме много играчи с ливъридж. И най -важното е, че това се случва в до голяма степен нерегламентирано пространство “, каза Кънлиф.

Неговите коментари са сходни с тези на гуверньора на АЦБ Андрю Бейли от месец май, когато той предупреди инвеститорите в криптовалути, че трябва да са „готови да загубят всичките си пари“.

Кънлиф подчерта, че рисковете за финансовата стабилност може да се увеличат бързо, ако крипто пазарът продължи да се разраства с настоящото си темпо, макар че в крайна размера на рисковете ще зависи и от скоростта, с която ще реагират регулаторите и правителствата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ