Защо 81-годишната Нанси Пелоси стана популярна сред младите инвеститори

Защо 81-годишната Нанси Пелоси стана популярна сред младите инвеститори

Защо 81-годишната Нанси Пелоси стана популярна сред младите инвеститори

Един от най-популярните инвеститори в акции на американския пазар неочаквано се оказа законодател. 81-годишната Нанси Пелоси, която от 2019 г. е председател на Камарата на представителите – тоест долната камара на двукамерния парламент на САЩ, се оказва, че прави много печеливши инвестиции и акциите, които купува поскъпват средно с 20-30%, показва анализ на Yahoo Finance. Това е и причината в последните седмици нейната инвеститорска дейност да привлече голям интерес от страна на младите частни инвеститори, които се организират и споделят мнения за подценени акции във форуми като WallStreetBets.

Сделките на Пелоси могат да се проследят, тъй като през 2012 г. бившият президент Барак Обама въведе закон, според който всеки, който е на висш държавен пост, трябва да декларира какви сделки с акции е правил в рамките на 45 дни след сделката.

Така става ясно, че в началото на 2020 г. Пелоси и нейният съпруг са придобили акции на Crowdstrike и Tesla. Малко след това Камарата одобрява няколко закона, които са в подкрепа на електромобилите и цените на двете компании скачат.

След това те купуват акции на Google, а малко след това се приемат закони, според които пред големите технологични компании няма да бъдат поставяни нови регулации, разказва Крисофът Джозеф, съосновател на платформата Iris, която следи инвестициите на популярни личности и държавни служители.

„Това не означава задължително, че тя се възползва от вътрешна информация за това какви закони предстои да бъдат одобрени и не, но е възможно и  да е точно така“, коментира още Джозеф.

По данни на Yahoo Finance 10-те акции, в които Пелоси има най-голям дял са: Roblox Corp, CrowdStrike Holdings, Tesla, NVIDIA, Netflix, Paypal, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook.

Този материал е само с информативна цел и не трябва да се използва като съвет за вземане на инвестиционно решене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ