Археолози откриха място за ловуване на 7000 години

Снимки: Reuters

Археолози откриха място на 7000 години в отдалечена пустиня в Йордания със структури, които показват, че хората са се събирали и ловували газели много по-рано, отколкото се смяташе досега.

Екип от френски и йордански експерти е намерил над 250 артефакта на мястото, включително изящни фигурки на животни, за които се смята, че са използвани в ритуали за призоваване на свръхестествени сили за сполучлив улов, пише „Ройтерс“.

Откритията, които включват две каменни статуи с резби на човешки лица, са сред най-старите артистични произведения, намирани някога в Близкия изток. „Това е уникално място, където големи количества газели са били ловувани в комплексни ритуали. Няма конкурент в света от каменната ера“, смята Ваел Абу Азизе, един от директорите на френския археологически екип.

Открити са и каменни стени с дължина няколко километра, които са били използвани за улавяне на газелите в ограничена зона. Това улеснявало ловуването. Въпреки че подобни форми, известни като „пустинни хвърчила“, могат да бъдат намерени и другаде из сухите пейзажи на Близкия изток и Югозападна Азия, тези се смятат за най-старите, най-добре запазените и най-големите.

„Те свидетелстват за възхода на изключително сложни стратегии за масов лов, неочаквани в толкова ранен период от време“, се казва в изявление на Археологическия проект на Югоизточна Бадия (SEBAP), работещ на обекта от 2013 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ