Гледна точка

Колко болят икономическите санкции за Русия

Колко болят икономическите санкции за Русия

Русия започна война в Украйна и всички очакваха, че ще се случи това, което обикновено се случва – Европейският съюз ще обяви, че е „загрижен“ и че „остро осъжда“ руската страна. След това месеци наред европейските държави ще спорят за санкциите и накрая ще се обединят около някакви "беззъби" мерки, които се състоят в блокиране на няколко яхти и вили в Европа на руски политици.

И наистина, така започна – първите санкции на Европа срещу Русия бяха точно според очакванията. Например, преустановяване на безвизовите пътувания за руски дипломати, спиране на търговията с Донецка и Луганска област, персонални санкции срещу Путин и Лавров.

Причината е, че ЕС има 27 страни членки и е нужно пълно единодушие, за да се приемат санкции. Такова единодушие трудно се постига когато се засягат икономически интереси, затова ЕС обикновено не успява да наложи тежки санкции – или ако ги наложи, това става твърде късно и твърде бавно.

Изненадата СУИФТ

Всичко хубаво, но каквото и да са си мислели политици и бизнес лидери, общественото мнение този път не го позволи. Миналата седмица европейските политици говореха за Русия и санкции, а под техните послания в социалните мрежи почти всички хора пишеха едно и също – "изключете Русия от СУИФТ!" Това особено се отнася до Германия, която беше една от страните против ескалирането на санкциите и категорично против мярката със СУИФТ.

В туитър, под изказванията на германския премиер Олаф Шолц можеха да се прочетат хиляди коментари, всички насочени към темата СУИФТ. Не че много хора разбират какво е СУИФТ, нито пък експертите смятат, че СУИФТ е някакво вълшебно средства за спиране на войната. Но СУИФТ се превърна в символ за общественото мнение, символ на желанието за ескалиране на икономическите санкции срещу Русия – независимо от мнението на немския бизнес, който предпочита да запази добрите отношения с Русия.

Иначе, СУИФТ (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация) е просто информационна система в Белгия, която е използвана от почти всички държави и банки и която е стандарт – особено за международните разплащания. Изключването от тази система означава, че Русия е изключена почти изцяло от международните разплащания. Почти, защото вероятно могат да се намерят и алтернативи, въпреки че това ще е трудно и скъпо.

Както посочихме, СУИФТ се превърна в символ на обществения натиск за по-твърди санкции срещу Русия. И този обществен натиск се оказа непреодолим – постепенно останаха само няколко страни, противници на санкции през СУИФТ. Кипър, най-популярната дестинация за руски капитали се отказа. Унгария, ръководена от приятелския настроен към Путин Виктор Орбан се отказа. Италия се отказа и накрая Германия остана сама и нямаше как да не отстъпи. 

Още по-голяма изненада - Руската централна банка

Но общественият натиск доведе и до много други изненади, преобръщащи десетилетни табута в германската политика. Германия прекрати "Северен поток 2" – 10 милиарден газопровод, свързващ Русия с Германия, който е завършен и оставаше само да се лицензира от германския регулатор. Вместо това Германия започва строителства на нови терминали за втечнен газ, за да намали зависимостта си от Русия. Още по-ускорени инвестиции в зелена енергия и запазване на ядрената енергия са други мерки за намаляване на енергийната зависимост.

И ако това не е достатъчно, през уикенда Западът пусна и най-голямата финансова бомба – санкции срещу Руската централна банка, замразявайки голяма част от рекордно високите валутни резерви на Русия (над 640 млрд. долара). Тази абсолютно неочаквана и немислима доскоро мярка върна Русия десетилетия назад що се отнася до нивото на валутните й резерви. Тази мярка е може би поне 100 пъти по-силна от СУИФТ. Но тя се случи именно заради огромния обществен натиск за СУИФТ, който накара политиците да заемат по-твърда позиция.

 Без съмнение Русия не е очаквала такава единна и силна реакция от Европа и САЩ, иначе нямаше да държи валутните си резерви на запад. При цялата реторика срещу Запада, Русия съхранява две трети от резервите си именно на запад, да не говорим че на запад са регистрирани и големи руски фирми, там са и парите и собствеността на олигарсите. Съответно, с наложените санкции Русия е отрязана не само от западните финансови пазари, но и от голяма част от международната търговия (с изключение на енергийните стоки, тъй като те са изключени от санкции).

В резултат, и вносът, и износът на Русия ще се свият драматично – руските туристи също ще изчезнат и то не само от Европа. При липса на достатъчно валута Русия въведе ограничения да не се изнася валута от страната, рублата се обезцени, а това означава и по-малки възможности за потребление и внос. Да не говорим, че заради санкциите банковите карти на руснаците не работят в чужбина. За Европа около 4% от износа е към Русия, около 1.2% е в България. Този износ ще спре почти изцяло. Ще спре и внос от Русия, а и от Украйна, особено на неенергийни стоки, което също ще има негативно отражение. Инфлацията ще се увеличи, икономиката на Европа ще се забави, а руската направо ще е в колапс. Дано това да е достатъчен стимул за бързо прекратяване на войната.

Георги Ангелов, ст.икономист, Институт „Отворено общество”

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки