Русия нападна Украйна

3,3 милиона бежанци са напуснали Украйна

3,3 милиона бежанци са напуснали Украйна

Над 3,3 милиона бежанци са напуснали Украйна през западната граница от началото на  руската инвазия. Уличните боеве в Мариупол пречат на спасителните екипи да стигат до стотиците оцелели, останали под разрушения от руска атака театър. Британското министерството на отбраната заяви, че Русия не е успяла да получи контрол над въздуха и до голяма степен разчита на оръжия, които могат да бъдат изстреляни от руското въздушно пространство.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. Кметът на Мариупол каза, че в центъра на града има интензивни улични битки, които възпрепятстват усилията за спасяване на стотиците хора, които все още се намират в бомбоубежището на ударения театър.

Руските сили обградиха южния пристанищен град, който е подложен на тежки бомбардировки. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. След обстрела прозорците на сградата са изпочупени, а пациентите са изнесени в коридора, където температурата е не по-висока от 10 градуса. Кметът Владислав Атрошенко заяви, ча градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ