Каталуня: Конституционният съд спря решението за референдум

Каталуня: Конституционният съд спря решението за референдум

Каталуня: Конституционният съд спря решението за референдум

Каталонският парламент гласува закон за преходния период - юридическа основа за излизането на автономната област от състава на Испания. Той ще влезе в сила само ако сепаратистите победят на референдума за независимост на Каталуня, пише „Ел Паис“. Ще действа в продължение на два месеца след вота, докато започне процесът на създаване на нова държава.

Вчера сепаратистите определиха датата на референдума – 1 октомври. Гласуването бе бойкотирано от противниците на отцепването на провинцията.

Премиерът на местното правителство Карлес Пучдемон заяви, че решението за референдума е взето едностранно след неуспешните опити организацията на гласуването да бъде договорена с правителството в Мадрид.

Испанският Конституционен съд прекрати вчера действието на всички решения, приети от парламента на автономната област. Властите предупредиха каталонските медии, държавни служители и полицията, че ще има последствия, ако не спазят съдебното решение.

Главният прокурор Хосе Мануел Маса заяви, че ще започне наказателно преследване на сепаратистите в каталонския парламент и поиска от кралските специални служби да следят дали тече подготовка за референдум.

В отговор на действията на Конституционния съд Пучдемон заяви, че „никой няма да спре  демокрацията в Каталуня“.

Въпросът на референдума ще гласи: „Искате ли Каталуня да стане независима държава с републиканска форма на управление?“.

Не е предвиден минимален праг на избирателната активност, за да бъде валиден референдумът. Сепаратистите обаче обещават да започнат процеса на създаване на независима държава 48 часа след обявяването на резултатите.

На извънредно заседание на испанското правителство премиерът Мариано Рахой обеща, че референдум в Каталуня няма да има.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ