Русия нападна Украйна

Литовският президент предупреди: Путин няма да спре в Украйна!

Литовският президент предупреди: Путин няма да спре в Украйна!

Литовският президент Гитанас Науседа предупреди американския държавен секретар Антъни Блинкън, че ако не бъде спряна руската агресия в Украйна, ще се стигне до световен конфликт, предаде Ройтерс.

Путин "няма да спре в Украйна" и затова светът е длъжен да помогне на украинците "с всички възможни средства", заявил Науседа пред Блинкън, който е на четиридневна визита в балтийските страни. „Имам предвид наистина всички средства, ако искаме да избегнем Трета световна война. Изборът е в наши ръце“, подчертал литовският президент.

Откакто започна руската инвазия на 24 февруари, Литва, която е членка на НАТО, изпрати военна помощ в Украйна и посрещна малък брой украински бежанци.

Беларус, който има общи граници с Литва и Латвия, позволи на Русия да нападне Украйна от нейна територия, след като Москва разположи свои военни части там. Преди това в продължение на три седмици Русия твърдеше, че провежда съвместни военни учения с Беларус.

След като разговаря с Науседа, американският държавен секретар се срещна с премиера и с външния министър на Литва.

Американският дипломат се срещна и със служители на посолството на САЩ във Вилнюс. „Важно е хората да разберат какъв всъщност е залогът. Той надхвърля границите на Украйна и дори тези на балтийските страни и на Европа“, каза Блинкън пред американските си колеги във Вилнюс.

Руската армия превъзхожда по численост украинската и е в състояние да получи надмощие, заяви по-късно Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис.

"Има огромна диспропорция в броя на силите на Русия и Украйна. И Русия има възможност да продължи да "мачка" украинската армия", заяви Блинкън.

В следващите дни в Литва ще пристигне допълнителен контингент от 400 войници от бойната група на Първа бронирана бригада, добави той. Държавният секретар на САЩ подчерта ангажимента на САЩ към член 5 от Хартата на НАТО и заяви, че в случай на агресия срещу страните от НАТО, САЩ заедно със своите партньори и съюзници, ще защитават „всеки сантиметър“ от територията им.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ