Отмениха първото състезание на Formula 1, затвориха алпийските курорти

Отмениха първото състезание на Formula 1, затвориха алпийските курорти

Отмениха първото състезание на Formula 1, затвориха алпийските курорти

Отмениха първото състезание от календара на Formula 1 за сезона 2020-2021 заради епидемията от COVID-19, съобщиха световните агенции. То трябваше да се състои в Австралия този уикенд.

Решението за отмяна на отварящия сезон е взето единодушно от организаторите на Гран При на Австралия, Формула 1 и FIA, ръководния орган на автомобилния спорт.

"Нашият първи приоритет е безопасността на всички, включително присъстващите, нашия персонал, всички партньори на събитията и членове на местната общност", заявиха организаторите само няколко часа преди първата тренировка.

Отмяната дойде, след като член на екипа на McLaren Racing даде положителна проба за вируса в четвъртък вечер, което подтиква McLaren да се оттегли от надпреварата.

Непал реши да отмени всички експедиции до връх Еверест за останалата част от сезона на катерене поради избухването на коронавирус, заяви днес министърът на туризма Кедар Бахадур Адхикари.

"Експедициите до Еверест се прекратяват с незабавен ефект. Разрешителните за катерене се отменят до края на април", каза Адхикари.

Защо това има значение: Това време на годината - пролетните месеци на март, април и май - са сред най-натоварените периоди за изкачване на връх Еверест. Стотици се стичат в планината през най-добрите няколко седмици от сезона, когато времето е добро и температурите са по-високи.

Икономическият удар: Това отменяне би могло да нанесе и огромен удар върху вече слабата икономика на Непал. Туризмът е един от основните опори на икономиката на страната и някои хора - особено в селските райони - зависят от него като основен източник на доходи.

Според Министерството на културата, туризма и гражданската авиация по едно работно място се създава на всеки шест туристически посещения, а 138 000 души са заети в сектора. Еверест е основен източник на приходи, като се има предвид, че чуждестранните алпинисти могат да изразходват до 100 000 долара за шанс да изкачат планината, като голяма част от парите отиват за местни туристически компании и екскурзоводи.

Ски курорти в Алпите прекратяват дейността си

Ски курорти в австрийските Алпи и на Скандинавския полуостров ще прекратят ски сезона заради световната пандемия от коронавируса COVID-19.

Други ски курорти в Алпите сега обмислят да последват примера им. 

Курортите се затварят поради реалността, а не от страховете, заради коронавируса.

Всички норвежки ски курорти са затворени днес с незабавен ефект + никакви чужденци не могат да пътуват до Норвегия без 14-дневна карантина - на практика страната е затворена.

Президентът Доналд Тръмп стана първият световен лидер, който предложи да се отложи Олимпиадата в Токио 2020, тъй като пандемията на коронавирус се разпространява.

"Може би те трябва да ги отложат с една година", заяви Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет, 134 дни преди церемонията по откриването на игрите в Токио

Тръмп добави, че забавянето на Олимпиадата с една година ще бъде по-добър вариант от провеждането й без публика. 

В отговор на коментарите на Тръмп, министърът на олимпийските игри в Япония Сейко Хашимото подчерта, че подготовката за "сигурни" игри все още е в ход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ