Пентагонът с план за „бърз погром” над „Ислямска държава”

Пентагонът с план за „бърз погром” над „Ислямска държава”

Пентагонът с план за „бърз погром” над „Ислямска държава”

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера представи пред Белия дом план за „бърз разгром” на групировката „Ислямска държава”, който съдържа значителни елементи от досегашния подход, но предвижда по-голяма военна намеса на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза, че Матис, който пътува миналата седмица до Ирак, е представил резултатите от продължило 30 дни прераглеждане на стратегията на заседание на Съвета за национална сигурност към президента. Не става ясно дали в срещата е участвал Тръмп, посочва АП.

Говорителят Дейвис напомни, че докладът е секретен и само каза, че става дума за план за бърз разгром на ИДИЛ. Според служители, запознати с него, новата стратегия най-вероятно ще доведе до по-голямо военно участие на САЩ в Сирия и изпращане на повече сухопътни войски. За Ирак констатацията е, че стратегията на САЩ там работи добре и ще са необходими незначителни промени.

Дейвис определи документа като „рамка за по-широки дискусии” по стратегията, която ще бъде разработена с времето, а не готов за прилагане план.

На 28 януари президентът Тръмп поиска от Пентагона да разработи предварителен план за разгром на ИДИЛ. Говорителят на Пентагона посочи, че в представения вчера доклад се съдържа дефиниция за това какво означава „разгром” на групировката.

Извън военните елементи докладът поставя ударението върху прилаганите вече невоенни мерки за пресушаване на финансовите постъпления на ИДИЛ, ограничаване на възможностите на групировката да набира нови членове и борба с ислямистката пропаганда, която е смятана за главния вдъхновител на насилието в САЩ и Европа.

Планът взима на прицел не само ИДИЛ, но също Ал Каида и други естремистки групировки в Близкия изток, според запознати, предаде АП.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ