Русия нападна Украйна

Прокурор от Хага разследва на място убийствата в Буча

Прокурор от Хага разследва на място убийствата в Буча

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Кан посети украинския град Буча и се запозна на място със започналите криминологични експертизи на всички открити до момента жертви, съобщи Анадолската информационна агенция.

Визитата му е част от разследването на МНС за извършване на предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Украйна. Делото е образувано на 2 март – седмица след нахлуването на Русия в Украйна. Карим Кан се срещна и с обвинител №1 на страната Ирина Венедиктова в Киев.

„Украйна е местопрестъпление. Ние сме тук, защото имаме разумни основания да смятаме, че се извършват престъпления, които са под юрисдикцията на МНС. Трябва да пробием мъглата на войната, за да стигнем до истината“, заяви Кан пред журналисти в Буча, където след оттеглянето на руските войски бяха открити ужасяващи гледки на улици, осеяни с трупове на избити цивилни граждани и масови гробове на няколко места в градчето.

Международният наказателен съд разглежда дела, свързани с геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и престъпления на „агресия“.

В интервю пред CNN Карим Кан заяви, че една от основните цели на разследването е да отсее лъжата от истина.

„Ние не работим в полза на Украйна и срещу Русия или в полза на Русия и против Украйна, а в полза на човечеството“, каза той.

Всеки трябва да „действа с отговорност“ отбелязва Кан по повод кой би могъл да бъде съден за военни престъпления. По думите му може да бъде разследван всеки отделен човек, който е участвал в извършването на военно престъпление. „Заповедите на висшестоящите не са защита, те не оправдават атаките срещу цивилни обекти, деца и жени“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ