Русия нападна Украйна

Shell и BP спират да купуват руски нефт и газ (допълнена и обновена)

Shell и BP спират да купуват руски нефт и газ (допълнена и обновена)

Две от най-големите газово-петролни компании в Европа - BP и Shell, обявиха, че спират да купуват руски нефт и газ.

Shell излезе с официално комюнике, в което заяви, че се отказва от руския нефт и газ, предаде Bloomberg. От компанията поясниха, че ще прекратят участието си във всички петролни и газови проекти в Русия и като първа стъпка ще спрат всички спот покупки на петрол.

В разпространеното съобщение на ръководството на компанията се казва, че Shell възнамерява „да започне поетапен отказ от руските петролни продукти, тръбопроводния газ и втечнения газ“. Компанията определя това като „трудно предизвикателство“, което ще изисква координация между бизнеса, правителствата и потребителите.

"Освен ако не е наредено друго от правителствата, ние незабавно ще спрем да купуваме руски суров петрол на спотовия пазара и няма да сключваме нови договори. В същото време, в тесен диалог с правителствата, ще променим веригата за доставки на суров петрол, за да изключим обемите, идващи от Русия. Ще направим това възможно най-бързо, но фактори като физическата наличност и достъпност на алтернативи означават, че този процес може да отнеме седмици и да доведе до намаляване на капацитета на нашите рафинерии.“, се казва в документа.

Според Бен ван Берден, главен изпълнителен директор на компанията, решението на Shell да закупи миналата седмица партида руски петрол за преработка в гориво "е било погрешно, въпреки че е взето с оглед гарантиране на сигурността на доставките". „В крайна сметка решенията за изключително трудните компромиси, които трябва да бъдат направени по време на войната в Украйна, ще трябва да се вземат от правителствата. Ние ще продължим да работим с тях, за да помогнем за смекчаване на потенциалното въздействие на тези решения върху енергийната сигурност, особено в Европа“, добави той. Международната ситуация принуждава да се направи избор между стабилността на енергийните доставки за Европа и оказването на натиск върху Руската федерация, казва още той.

Четири дни след началото на войната, на 28 февруари Shell обяви намерение да се оттегли от съвместни предприятия с Газпром поради ситуацията в Украйна. Според РИА Новости сега компанията ще се оттегли и от съвместните си проекти с Газпром нефт Сахалин-2, Salym Petroleum Development и Gydan Energy.

Почти едновременно със Shell, с комюнике излезе и British Petroleum (BP) като също заяви, че прекратява сключването на нови сделки за покупка на руски нефт и газ. Това бе една от първите компании, реагирали на войната в Украйна с решение за изтегляне от бизнес партньорства с руски компании. На 27 февруари BP обяви, че ще продаде своя дял от 19,65% в руския петролен гигант "Роснефт" заради инвазията на Русия.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ