Русия нападна Украйна

Украинската армия започва контраатаки, твърдят двама съветници на Зеленски

Украинската армия започва контраатаки, твърдят двама съветници на Зеленски

За начало на въоръжени контраатаки от страна на украинските сили, съобщиха днес поотделно днес двама от съветниците на украинския президент Володимир Зеленски.

Въоръжените сили на Украйна започват контраофанзива срещу руските сили в "няколко оперативни области", написа  в "Туитър" началникът на кабинета на Зеленски и ключов участик в делегацията за преговори с руската страна Михайло Подоляк

"Какво се случва в момента: Първо, контраофанзива на Военновъздушните сили на Украйна в няколко оперативни района. Това коренно променя разположението на силите", посочва Подоляк, цитиран от агенция "Ройтерс".

"Второ, руски журналисти започват да напускат телевизионни канали. Трето, лидерите на Руската федерация се опитват да намерят съюзници, чиито войници да бъдат готови да умрат по украинските полета", гласи още съобщението на Подоляк в "Туитър". Ройтерс прави специално уточнение, че на този етап не е успяла да провери информацията от Подоляк.

Друг съветник на Зеленски, Олексий Арестович също заяви, че въоръжените сили на Украйна са започнали ограничени контраатаки по няколко фронта, а руските войски не са в състояние да спечелят територия поради липса на ресурси, пише Ройтерс.

"Положението [. . .] по важните горещи точки не се е променило и няма вероятност да се промени, защото Русия е изчерпала ресурсите си", каза той по време на онлайн пресконференция. По думите му Русия продължава да изстрелва ракети по украински мишени, но около две трети от тях поразяват граждански сгради и инфраструктура. Ройтерс отбелязва, че и тази информация не може да бъде потвърдена като припомня твърденията на Русия, че нейната армия не стреля по цивилни.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ